Način pripreme
Od brašna, maslaca, isečenog na komade, šećera i soli, umesi se tvrdo testo i ostavi 2 sata u frižideru.
Trešnje se ocede i očiste od koštica. Brašno i šećer se rastvore u soku od kompota i smesa se kuva na tihoj vatri.
Dodajte maslac i višnjevaču i mešajte krem dok se ne zgusne. Uklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Dve trećine testa se razvije oklagijom i stavlja u tepsiju tako da ivice kore dopiru do gornje ivice tepsije. Po vrhu rasporedite oceđene višnje i premažite kremom.
Nadev pokrijte korom od preostalog testa, spajajući štipanjem ivice gornje i donje kore.
Pecivo premažite umućenim žumancem i pecite 10 minuta u jakoj rerni.
Nakon toga se temperatura smanji i pita se peče još 20 minuta.
Pita od trešanja sa ukusnim nadevom je gotova.