Način pripreme
Za pečurke punjene šunkom, prvo zagrejte rernu na 200 °C sa ventilatorom.
Zatim temeljno operite pečurke i uklonite drške. Sačuvajte ih, biće potrebne za nadev pečuraka. Stavite kapice pečuraka jednu pored druge u lagano nauljenu tepsiju tako da otvor bude okrenut na gore.
Sada uklonite donji osušeni kraj drški pečuraka i bacite ih. Drške isecite na tanke kriške, a zatim na male kockice.
U nauljeni tiganj stavite kašiku maslinovog ulja, zagrejte i dodajte prethodno isečene na kockice pečurke. Pržite ih oko 5 minuta. Povremeno promešajte.
Za to vreme oljuštite i sitno iseckajte luk.
Sada u zagrejanu šerpu u komadiće pečuraka dodajte isečenu šunku i luk i dinstajte još 5 minuta dok luk ne postane providan, a šunka (slanina) iseckana na kockice malo hrskava.
Zatim skinite tiganj sa vatre i umešajte šoljicu krem freša u smesu. Začinite prstohvatom soli i sa pola kašičice bibera.
Sada stavite pripremljeno punjenje u pečurke.
Gauda se narenda i rasporedi preko punjenih pečuraka.
Na kraju pečurke pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta dok sir malo ne porumeni. Prepekao sam ih, ali su pečurke punjene šunkom i dalje bile veoma ukusne.
Prijatno!