Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Slani rolat»Rolat od pirinča sa povrćem

Rolat od pirinča sa povrćem

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Šegrt
8826167
Rolat od pirinča sa povrćem
Fotografije: Yordanka Vasileva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Rolat od pirinča možete poslužiti kao večeru, predjelo ili prilog za pečenje mesa."

Potrebni sastojci

  • pirinač - 300 g
  • peršun
  • mirođija - po ukusu
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1/2 kašičice
  • ulje - 30 ml
  • kravlji maslac - 20 g
  • kačkavalj - 50 g
  • Za nadev
  • šargarepa - 1 komad srednja veličina
  • paradajz - paprika - 1 komad, žuta
  • pečurke - 600 g
  • tikvica - 1 komad manja ili 1/2 velike
  • paradajz - 1 komad bez unutrašnjeg dela
  • grašak - 50 g
  • kukuruz - 50 g
  • so - 1 kašičica
  • biber - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač dobro operite pod mlazom vode i ostavite u cediljci da se ocedi.

Za to vreme pripremite povrće. Možete dodati ili ukloniti neko sa liste.

Svo povrće isecite na male kockice.

Nastavite sa pirinčem. Stavite ga u šerpu sa 1 litar vode i uključite vatru na najveći strepen i kada provri smanjite na najmanji.

Povremeno mešajte da ne zagori. Kada je pirinač upio svu vodu, sklonite ga sa ringle, dodajte so, biber, sitno seckani peršun i mirođiju. Ne stavljajte poklopac. Pokrijte lonac krpom i ostavite da se ohladi.

Sipajte ulje u tiganj i sačekajte da se zagreje. Dodajte šargarepu i dinstajte 5 minuta. Postepeno dodajte ostatak povrća, dinstajući 2-3 minuta posle svakog dodavanja sledećim redosledom:

tikvice, paradajz-paprika, pečurke - dodajte maslac, paradajz, grašak i kukuruz zajedno.

Kuvajte 10-15 minuta. Na kraju posolite i pobiberite.

Na radnu površinu raširite streč foliju ili celofan uz pomoć kojih ćete uviti slani rolat.

Premažite foliju sa malo ulja. Sipajte kuvani pirinač i razvucite ga u pravougaonik debljine oko 5 mm. Stavite polovinu nadeva i urolajte do polovine lista i dodajte ostatak nadeva.

Zarolajte do kraja, pa umotajte ceo rolat u foliju, stegnite čvrsto i stavite u zamrzivač na 1 i 1/2 sat.

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Rolat izvadite iz zamrzivača i pospite ga rendanim kačkavaljem. Pecite 10-15 minuta ili dok kačkavalj ne postane ružičast.

Rolat od pirinča možete poslužiti kao večeru, predjelo ili prilog uz pečeno meso.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: