Način pripreme
Pirinač dobro operite pod mlazom vode i ostavite u cediljci da se ocedi.
Za to vreme pripremite povrće. Možete dodati ili ukloniti neko sa liste.
Svo povrće isecite na male kockice.
Nastavite sa pirinčem. Stavite ga u šerpu sa 1 litar vode i uključite vatru na najveći strepen i kada provri smanjite na najmanji.
Povremeno mešajte da ne zagori. Kada je pirinač upio svu vodu, sklonite ga sa ringle, dodajte so, biber, sitno seckani peršun i mirođiju. Ne stavljajte poklopac. Pokrijte lonac krpom i ostavite da se ohladi.
Sipajte ulje u tiganj i sačekajte da se zagreje. Dodajte šargarepu i dinstajte 5 minuta. Postepeno dodajte ostatak povrća, dinstajući 2-3 minuta posle svakog dodavanja sledećim redosledom:
tikvice, paradajz-paprika, pečurke - dodajte maslac, paradajz, grašak i kukuruz zajedno.
Kuvajte 10-15 minuta. Na kraju posolite i pobiberite.
Na radnu površinu raširite streč foliju ili celofan uz pomoć kojih ćete uviti slani rolat.
Premažite foliju sa malo ulja. Sipajte kuvani pirinač i razvucite ga u pravougaonik debljine oko 5 mm. Stavite polovinu nadeva i urolajte do polovine lista i dodajte ostatak nadeva.
Zarolajte do kraja, pa umotajte ceo rolat u foliju, stegnite čvrsto i stavite u zamrzivač na 1 i 1/2 sat.
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Rolat izvadite iz zamrzivača i pospite ga rendanim kačkavaljem. Pecite 10-15 minuta ili dok kačkavalj ne postane ružičast.
Rolat od pirinča možete poslužiti kao večeru, predjelo ili prilog uz pečeno meso.
Prijatno!