Način pripreme
Za testo:
U 50 ml mlake vode dodati izmrvljen kvasac, izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta. Brašno usuti u odgovarajuću posudu, dodati so i izmešati. Zatim uliti preostalu količinu mlake vode, dodati nadošli kvasac, ulje, šećer i zamesiti testo.
Ostaviti da odstoji 45 minuta prekriveno providnom prianjajućom folijom.
Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na dvanaest delova. Od svakog dela formirati jufkice. Prekriti ih providnom prianjajućom foliiom i ostaviti da odstoje pet minuta.
Na pouljenoj radnoj površini jufkice razviti u deblji valjak te ih ponovo prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje pet minuta.
Zatim od svakog valjka formirati duži štapić.
Pleh obložiti pek-papirom, poređati pripremljene štapiće, prekriti ih providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 45 minuta. Peći 8-10 minuta na 200 stepeni.
Za slani preliv:
Sjediniti brašno, vodu i so. Izvaditi pleh iz rerne te slanim prelivom preliti štapiće, šarati ih.
Zatim ih vratiti u rernu i peći još 4 minuta.
Pečene štapiće izvaditi iz rerne te ih premazati mešavinom margarina i ulja i ostaviti da se prohlade.
Posni slanci su spremni za posluživanje.