Posni slanci

VecaVeca
Šef kuhinje
7144002k3389
Posni slanci
Fotografije: Veca
1 / 3
17/10/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
115 min.
Kuvanje
14 min.
Ukupno
129 min.
Porcije
4
"Uvek smo se pitali kako se prave. Danas smo saznali, i delimo sa vama!"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • svež kvasac - 20 g
  • voda - 280 ml
  • ule - 1 kašika
  • brašno - 500 g
  • so - 2 kašičice
  • šećer - 1 kašičica
  • Za slani preliv
  • brašno - 60 g
  • so - 1 ravna kašičica
  • voda - 75 ml
  • Za premazivanje pečenih štapića
  • ulje - 1 kašika
  • posni margarin - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo:

U 50 ml mlake vode dodati izmrvljen kvasac, izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta. Brašno usuti u odgovarajuću posudu, dodati so i izmešati. Zatim uliti preostalu količinu mlake vode, dodati nadošli kvasac, ulje, šećer i zamesiti testo.

Ostaviti da odstoji 45 minuta prekriveno providnom prianjajućom folijom.

Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na dvanaest delova. Od svakog dela formirati jufkice. Prekriti ih providnom prianjajućom foliiom i ostaviti da odstoje pet minuta.

Na pouljenoj radnoj površini jufkice razviti u deblji valjak te ih ponovo prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje pet minuta.

Zatim od svakog valjka formirati duži štapić.

Pleh obložiti pek-papirom, poređati pripremljene štapiće, prekriti ih providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 45 minuta. Peći 8-10 minuta na 200 stepeni.

Za slani preliv:

Sjediniti brašno, vodu i so. Izvaditi pleh iz rerne te slanim prelivom preliti štapiće, šarati ih.

Zatim ih vratiti u rernu i peći još 4 minuta.

Pečene štapiće izvaditi iz rerne te ih premazati mešavinom margarina i ulja i ostaviti da se prohlade.

Posni slanci su spremni za posluživanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: