Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Domaće mekane lepinjice

Domaće mekane lepinjice

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Domaće mekane lepinjice
Fotografije: Veca
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
95 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
5
"Mekane domaće lepinjice - jednostavno neodoljive"

Potrebni sastojci

  • voda - 100 ml
  • ulje - 100 ml
  • jogurt - 180 g
  • mleko - 200 ml
  • svež kvasac - 40 g
  • brašno - 850 g
  • so - 2 kašičice
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac izmrviti i staviti u dublju posudu, preliti mlakim mlekom, izmešati i ostaviti da odstoji oko pet minuta.

U odgovarajuću posudu usuti jogurt, dodati mlaku vodu, ulje, so, nadošli kvasac, šećer, dve kašike brašna i izmešati. Uz postepeno dodavanje brašna zamesiti mekše testo.

Ostaviti da naraste prekriveno providnom prianjajućom folijom.

Zatim testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na devet delova.

Od svakog dela formirati lepinjice, te ih poređati u tepsiju koju ste premazali uljem i ostaviti da odstoje sat vremena prekrivene čistom kuhinjskom krpom.

Pre pečenja lepinjice premazati vodom.

Peći 45 minuta na 180 stepeni.

Pečene domaće mekane lepinjice izvaditi iz rerne, prekriti čistom kuhinjskom i ostaviti da se prohlade, pa poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: