Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Lisnato Testo»Kroasani»Kroasani sa viškom sourdough startera

Kroasani sa viškom sourdough startera

Korisnik#308162Korisnik#308162
Kuvar
168153364861
Kroasani sa viškom sourdough startera
Fotografije: Korisnik#308162
1 / 3
23/10/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
240 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
270 min.
Porcije
8
"Ukusni lisnati kroasani za završen početak dana"

Potrebni sastojci

  • mleko - 300 ml
  • jogurt - 100 ml
  • jaje - 2 kom
  • ulje - 2 - 3 s.k
  • šećer - 3 k.k.
  • so 1 - k.k.
  • brašno - 600 g
  • suvi kvasac - 2 - 3 g
  • višak sourdough startera - 150 g
  • maslac - 250 g, ili margarin
* merne jedinice

Način pripreme

Većina onih koji mese sourdough hleb imaju viškove startera. Evo načina da se starter iskoristi. Od momenta kad se umesi testo do pečenja kiflica može proći i 24 h.

Viškove startera koji su odvajani tokom nedelje pri hranjenju startera (ne stariji, jer ce biti kiseli) razmutiti u malo mleka. Dodati ostale tečne sastojke, jedno jaje i jedno belance, kao i šećer i so.

Nakon toga dodati malo brašna pomešanog sa suvim kvascem. Sjediniti pa dodati i ostalo brašno i umesiti testo.

Ostaviti da raste 2-3 sata dok se ne udvostruči, pa ga rastanjiti na radnoj površini posutoj brašnom u oblik pravougaonika.

Ravnomerno premazati maslacem (ili margarinom) i preklopiti 1/3 testa, pa preko nje prebaciti i preostalu trećinu.

Ostaviti testo da odmori oko pola sata pa još jednom ponoviti postupak. Ako želite da se kiflice lepo razlistaju, ponovite postupak i treći put.

Sad istanjiti testo u pravougaoni oblik. Dobija se jedan veliki i širok pravougaonik. Preseći ga na pola po širini, tako da se dobiju dva pravougaonika. Na svakoj od dobijenih polovina testa seći trouglove, po želji ih filovati i urolati kiflice.

Kiflice staviti na pleh u kojem će se peći i koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Prekriti ih krpom ili prijanjajućom folijom i držati na sobnoj temperaturi dok se ne dupliraju. To može potrajati i 2-3 sata. Potom ih staviti u frižider na hladnu fermentaciju i ostaviti tako preko noći.

Narednog dana premazati kiflice žumancetom razmućenim sa malo mleka i peći u zagrejanoj rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: