Način pripreme
U većoj posudi pomešajte prosejano brašno i suvi kvasac.
U drugoj posudi pomešajte jaje, mleko, maslinovo ulje, med i so.
Tečne sastojke dodajte u brašno, umesite meko testo i ostavite da se diže oko 1 sat.
Za fil pomešajte meki maslac, začinsko bilje i prstohvat soli.
Gotovo testo na pobrašnjenoj podlozi rauvijemo oklagijom u pravougaonu koru debljine oko 5 mm, premažemo filom i umotamo na dužoj strani.
Domaći hleb prebacujemo u pleh obložen papirom za pečenje.
Rolat isečemo po dužini, ispletemo i uvijemo sa oba kraja u oblik puža da dobijemo osmicu i pustimo da se pleteni hleb diže oko 30-40 minuta.
Zatim žumance pomešamo sa mlekom i premažemo aromatični hleb.
Pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni oko 30-40 minuta.
Pleteni hleb sa suvim biljem je aromatičan i neverovatno ukusan.
Recept je preuzet sa veb stranice Tanje Doneve.
Komentari