Način pripreme
Luk isečemo na polumesec, a praziluk na polovine. Beli luk iseckamo.
U ugrejanom ulju propržimo luk. Kad omekša, dodajemo praziluk. Pržimo nekoliko minuta i mešamo. Posipamo solju i kuvamo još malo dok ne omekša. Dodajemo beli luk na kraju.
Nakon još 1-2 minuta dodajemo brašno, mešamo i uz neprestano mešanje sipamo vino. Nakon toga sipamo biljno mleko i mešamo dok se ne zgusne.
Nakon toga sipamo 1.5 šolju vode i rastvaramo bujon od povrća. Začinimo muskatnim oraščićem , biberom i ako je potrebno još malo soli po ukusu.
Dodajemo pasulj i dobro promešamo. Sipamo parmezan i mešamo dok se ne rastopi.
Sve sipamo u pleh. Odozgo posipamo 1 slojem prezle i nakon toga sipamo malo maslinovog ulja. Pečemo pasulj u rerni ugrejanoj na 180 stepeni 15-20 minuta.
Serviramo pasulj sa prazilukom iz rerne sa prepečenim hlebom.