Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Pužići»Božićni pužići sa cimetom

Božićni pužići sa cimetom

Ivan PaunovIvan Paunov
Šegrt
7011141
Božićni pužići sa cimetom
Fotografije: Ivan Paunov
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
180 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
6
"Božićni pužići sa cimetom - Aroma praznika"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • šećer - 100 g
  • kravlji maslac - 70 g mekan
  • jaja - 1 komad
  • suvi kvasac - 7 g ili 1/2 kocke svežeg
  • vanilin šećer - 10 g
  • Za nadev
  • smeđi šećer - 150 g
  • maslac - 80 g istopljen
  • cimet - 5 g praha
  • Za glazuru
  • šećer u prahu - 150 g
  • krem sir - 90 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna zagrejana na 170 stepeni.

U posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, običan šećer i vanilin šećer. U njih dodajemo toplo sveže mleko, jaje i meki maslac.

Umesimo mekano testo, koje pokrijemo krpom i ostavimo da se diže 2 sata na toplom mestu. Zatim uzmemo testo i razvijemo ga na radnoj površini u koru debljine ne više od pola cm.

Po vrhu premažite otopljenim maslacem. Pomešajte smeđi šećer i cimet i obilno pospite nauljeno testo. Uvijamo u rolat, od kojeg isečemo male pužiće debljine oko 5 cm.

nauljite pleh i u pleh poređajte rolate (pužice) sa isečenom stranom na gore, ostavljajući razmak između svakog, jer se posle pečenja udvostruče.

Pokrijte ih krpom i ostavite da se pužići sa cimetom dižu još sat vremena. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 30 minuta.

Za to vreme pomešajte krem sir sa šećerom u prahu dok se ne homogenizuju. Ovim premažemo gotove pužiće.

Prijatno sa mojim božićnim pužićima sa cimetom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: