Način pripreme
Za testo:
Zagrejati vodu da bude mlaka, pa u nju usuti kvasac, dodati jednu kašiku brašna, šećer, izmešati i ostaviti da nadođe.
Dodati par kašika brašna, so, ulje, izmešati i postepeno dodavati brašno te zamesiti testo.
Izručiti testo na radnu površinu koju ste posuli brašnom.
Testo podeliti na šesnaest delova, pa svaki deo premesiti oblikujući jufkice.
Jufkice razviti oklagijom na veličinu tanjira, pa jednu razvijenu jufkicu premazati svinjskom mašću, preklopiti drugom i odložiti sa strane.
Postupak ponoviti i sa ostalim razvijenim jufkicama dobijajući tako osam kora.
Za nadev:
U dublju posudu staviti sir, dodati jaja, kiselo mleko i izmešati.
Pek-papir iseći na veličinu tepsije te staviti u tepsiju.
Preko pek-papira staviti jednu pripremljenu koru za pitu, premazati je mašću, pa naneti nadev od sira.
Ponavljati postupak sa ostalim korama i nadevom.
Slaganje završiti korom.
Pripremljrnu gibanicu ostaviti da odstoji 10 minuta.
Premazati svinjskom mašću i peći 40 minuta na 180 stepeni.
Gibanicu od domaćih kora na moj način izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi, pa izručiti iz tepsije i poslužiti vruću uz jogurt.
Savet: Bez obzira što izgleda da ima dosta posla, verujte da se brzo priprema. Možda zato što volim da mesim testa, pa je meni ovo začas posla. Svakako Vam preporučujem da isprobate. Prijatno!