Način pripreme
Prve sastojke (kvaac, vodu, šećer i tri kašike brašna sa 1/2 šolje mlake vode promešamo i ostavljamo da nadođe i da se aktivira kvasac.
Brašno podelimo u dve posude i u jednu dodajemo so, pomešamo sa brašnom. Kad kvasac bude gotov, dodajemo ga u posudu sa brašnom i soli.
Stavljamo ulje/maslinovo ulje, vodu (1/2 šolje) i mešamo sve kašikom, postepeno dodajemo i brašno odvojeno u drugoj posudi.
Mešamo dok smesa ne postane lopta testa za beli hleb. Onda mesimo rukama. Zamesimo meko testo, brašno, koliko je potrebno.
Ostavljamo pokriveno krpom na toplom sat vremena da nadođe.
Posudu za nadolaženje sa lanenom krpom posipamo brašnom. Oblikujemo koru na nadošlom testu i stavljamo u posudu. Pokrijemo krpom, nadolazi drugi put 40 minuta.
Pokrivamo papirom za pečenje i pažljivo okrećemo dikretno u ugjrejani kalup na 100 stepeni, ugrevamo i poklopac takođe.
Pravimo poreze na nadošlom hlebu i poklopimo.
Stavljamo kalup sa hlebom u ugrejanu rernu zajedno sa keramičkom posudom pre toga. Pečemo na srednjem nivou u rerni na 180 stepeni 45 minuta. Ne otvaramo za to vreme.
Hleb u keramičkoj posudi dobija hrskavu koricz, a unutra je rupičast. Ukusan hleb!