Način pripreme
Za meksičku supu sa fidom (Sopa de fideo) koristimo paradajz iz konzerve, pošto im trenutno nije sezona. Tokom leta savetujem da koristite sveži paradajz.
U odgovarajućoj posudi stavite bujon da provri i sklonite sa strane.
Stavite veliku šerpu na umerenu vatru i dodajte maslac i ulje. Nakon toga masnoću ugrevajte, dodajte mrvljenu fidu i promešajte.
Smanjite vatru da ne zagori. Kuvajte dok fida ne dobije zlatno braon boju, treba joj oko 3 minuta.
Skinite sa vatre da ne zagori.
Stavite u blender paradajz, luk, beli luk i 2 šolje bujona i meljite dok ne postane glatko.
Procedite smesu od paradajza i sipajte direktno u šerpu u fidu. Promešajte da se fida ne zalepi.
Dodajte 1 supenu kašiku šećera i ostavite smesu da se krčka nekoliko minuta. Dodajte preostali deo bujona i ostavite da vri na umerenoj temperaturi oko 15 minuta. Često mešajte. Posolite i pobiberite po ukusu.
Možete servirati paradajz supu posutu krutonima, sitno iseckanim peršunom (ili lističima bosiljka) i kašikom kisele pavlake za bogatiji ukus. Servirajte sa parčetom limete, tako da svako može dodati sok od limete koliko želi.
Prijatno!
Za krutone: Isecite nekoliko krišaka starog hleba na kockice. Pospite omiljenim suvom začinima (bosiljak, beli luk u prahu, majčina dušica, ruzmarin, suvi peršun) i himalajska so. Prelijte maslinovim uljem, promešajte i pecite u rerni dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade.