Način pripreme
U mlakom mleku rastvorim kvasac, šećer i malo brašna i ostavim da nadođe 3-5 minuta.
U prosejano brašno dodam jaja, ulje, kiselo mleko i so, ostavim 1 žumance za mazanje pletene pogače.
Mesim sa brašnom dok se ne dobije mekano testo koje je malo lepljivo i premažem ga uljem.
Ostavljam 20-30 minuta u poklopljenoj posudi da naraste.
Podelim na dva dela, a svaka loptica se razvije u tanku koru debljine 0, 5 cm, pospe prethodno isečenim na kockice topljenim sirom i namažem otopljenim maslacem.
Kora se namotava, a njena dva kraja su uvijena u različitim pravcima. Svaka uvrnuta kora se obavija oko druge.
Već sređenu pletenu pogaču ostavite da naraste 15-20 minuta na sobnoj temperaturi, premažite žumancem i pospite susamom.
Pletenu pogaču pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35-40 minuta dok ne porumeni.
Nakon vađenja iz rerne, umotajte pogaču u krpu 10-15 minuta pre lomljenja.