Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Supa od Povrća»Holandska čorba sa graškom (erwtensoep)

Holandska čorba sa graškom (erwtensoep)

ZoriZori
Guru
7292375k218
Holandska čorba sa graškom (erwtensoep)
Fotografije: Zori
1 / 8
06/02/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Servirajte holandsku čorbu od graška sa malo ražanog hleba."

Potrebni sastojci

  • grašak - 500 g
  • dimljena kobasica - 275 g
  • praziluk - 1 struk
  • ulje - 3 supene kašike
  • celer - 250 g
  • šargarepa - 1 komad
  • krompir - 1 komad, 250 g
  • voda - 2 l
  • teleći bujon - 2 kockice
  • slanina - 300 g
  • lovorov list - 2 komada
  • beli luk - 1 čen
  • celer ili peršun - nekoliko svežih strukova 25 g
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajućoj šerpi propržite u ulju dimljenu kobasicu, isečenu na krugove, nekoliko minuta samo da malo porumeni i izvadite.

U istu masnoću dodajte praziluk, isečen na kockice, posolite i promešajte i nakon nekoliko minuta dodajte povrće, isečeno na kockice (celer, šargarepu, krompir) i na kraju grašak. Sipajte vrelu vodu i kockice bujona, stavite lovorov list i slaninu, isečenu na krupnije komade.

Ostavite holandsku čorbu da vri na umerenoj vatri oko sat vremena, periodično mešajte.

Videćete da grašak počinje da se raspada i da se stvara zelena masa. Dobro promešajte nekoliko puta da ubrzate taj proces. Dodajte dimljenu kobasicu u čorbu i ostavite da se krčka još nekoliko minuta.

Začinite čorbu od graška sa malo soli i bibera ako je potrebno.

Na kraju pospite sitno iseckanim peršunom i listićima celera.

Servirajte holandsku čorbu od graška (erwtensoep) sa malo ražanog hleba.

Napomena: Čorba j često guršća i ukusnija sledećeg dana, ali treba da se čuva u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: