Način pripreme
U odgovarajućoj šerpi propržite u ulju dimljenu kobasicu, isečenu na krugove, nekoliko minuta samo da malo porumeni i izvadite.
U istu masnoću dodajte praziluk, isečen na kockice, posolite i promešajte i nakon nekoliko minuta dodajte povrće, isečeno na kockice (celer, šargarepu, krompir) i na kraju grašak. Sipajte vrelu vodu i kockice bujona, stavite lovorov list i slaninu, isečenu na krupnije komade.
Ostavite holandsku čorbu da vri na umerenoj vatri oko sat vremena, periodično mešajte.
Videćete da grašak počinje da se raspada i da se stvara zelena masa. Dobro promešajte nekoliko puta da ubrzate taj proces. Dodajte dimljenu kobasicu u čorbu i ostavite da se krčka još nekoliko minuta.
Začinite čorbu od graška sa malo soli i bibera ako je potrebno.
Na kraju pospite sitno iseckanim peršunom i listićima celera.
Servirajte holandsku čorbu od graška (erwtensoep) sa malo ražanog hleba.
Napomena: Čorba j često guršća i ukusnija sledećeg dana, ali treba da se čuva u frižideru.