Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Zelena Salata»Salata sa zapečenim kozjim sirom i mariniranim jagodama

Salata sa zapečenim kozjim sirom i mariniranim jagodama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k967
Salata sa zapečenim kozjim sirom i mariniranim jagodama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 2
01/03/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
22 min.
Porcije
1
"Salata sa zapečenim kozjim sirom i mariniranim jagodama - spektakularna i veoma ukusna ideja kojom možete zadiviti sve goste za stolom. ​"

Potrebni sastojci

  • kozji sir - 1 pakovanje, francuski
  • jagode - 4 - 5 komada
  • zelena salata - 1/2 glavice
  • bejbi spanać - 1 - 2 šake listova
  • orašasti plodovi - miks + semena
  • šećer - oko 1kašike da karamelizujete sir
  • maslinovo ulje
  • so
  • balzamiko sirće
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite jagode za salatu i isecite ih na tanke komade. Stavite ih u manju posudu i pomešajte sa malo maslinovog ulja, belim balzamiko sirćetom i prstohvatom soli. Ostavite tako 5-10 minuta, ne više.

Operite zelenu salatu i iskidajte je u posudu. Trebalo bi da bude dobro oceđena od vode. Pomešajte sa listovima bejbi spanaća.

Zelenu salatu začinite prelivom od maslinovog ulja, soli i balzamiko sirćeta, a možete dodati i sos koji su jagode odvojile.

Na suvom tiganju tostirajte orašaste plodove i semenke. Ostavite sa strane i sačekajte da se ohlade.

U isti vreli tiganj stavite mali komad papira za pečenje malo premazan maslinovim uljem. Rasporedite polovinu šećera i sačekajte dok ne počne da se karamelizuje. Vatra ne bi trebalo da bude veoma jaka da ne bi brzo izgorelo.

Na gotov formirani karamel stavite krišku pečenog sira i ostavite da se zalepi za sir i postane ćilibarska kora.

Zatim podignite sir, stavite preostali šećer i ponovo ga vratite u tiganj da se sa druge strane karamelizuje.

Uklonite i stavite na zelenu salatu. Sa strane poređajte jagode i pospite tostiranim semenkama i orasima.

Salata sa zapečenim kozjim sirom i mariniranim jagodama - spektakularna i veoma ukusna ideja kojom možete zadiviti sve goste za stolom.

Odlična kombinacija!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: