Način pripreme
Svinjetinu isecite na komade i propržite na ulju. Sklonite sa šporeta.
Isecite kiseli kupus.
U šerpu stavite seckani kiseli kupus, domaći sudžuk, piletinu, slaninu, svinjetinu, lovorov list, biber i alevu papriku. Sipajte toliko vode da pokrije jelo. Pustite da se kuva dok kupus ne omekša i dok meso ne bude skuvano. U ekspres loncu je potrebno oko 40 minuta, u običnom kuvamo oko sat vremena.
Nekim vrstama kupusa treba duže da se skuvaju, pa proverite pred kraj vremena kuvanja da vidite da li je kupus kuvan i kuvajte ga još malo ako je potrebno. Ako je voda isparila, dodajte malo.
Smesu sipamo u dubok pleh i izvadimo piletinu i sudžuk. Dodajte pirinač i promešajte da pirinač bude potpuno u tečnosti kupusa kako bi mogao da se skuva. Na vrhu ne bi trebalo da bude pirinča!
Sudžuk i piletinu isecite na manje komade i stavite na jelo.
Pecite u zagrejanoj rerni (200-220 stepeni) oko 40-50 minuta.
Jelo sa kiselim kupusom i tri vrste mesa je spremno, možete ga poslužiti.
Recept je pozajmljen od tetke Marije iz Banskog i tradicionalan je za bansko-razlošku kuhinju.