Način pripreme
Od navedenih sastojaka se dobija 16 komada sarmica po otprilike 40 grama.
Pekinški kupus odsecite po sredini. Ovaj deo koji je blizu osnove, nasecite na tanke ivice i rasporedite po dnu šerpu u kojoj će se kuvati sarmice od kupusa.
Od gornjeg dela odvojte 16 listova. Dobro operite i zalijte ih vrućom vodom.
Stavite ih na ringlu da uzavre i nakon 4-5 minuta ih izvadite iz vode i ostavite ih da se ohlade.
Operite pirinač i stavite ga da vri na slaboj vatri sa 200 ml vode dok ne bude polugotovo. Mešajte s vremena na vreme da se ne zalepi.
Sitno naseckajte luk. Šargarepu narendajte na sitno rende.
Peršun i mirođiju takođe sitno naseckajte.
Ostavite poliskuvani pirinač da se ohladi i prebacite ga u duboku posudu.
Dodajte mleveno meso za sarme i ostale sastojke.
Nakon što pomešate mleveno meso, oblikujte 16 loptica u obliku elipse. Ovo radimo unapred, kako bi nam posle bilo lakše da uvijemo sarmice.
Na početku lista stavite oblikovanu lopticu. Uvijte do kraja. Ostali deo sa obe strane lista pažljivo stavite ka untra ka nadevu.
Sarmice poređajte u šerpu gusto jednu do druge. Odozgo stavite zadnji deo tanjira. Dodajte 1 supenu kašiku soli.
Sarmice pokrijte vodom i stavite ih da uzaviru na srednjoj vatri otprilike 40 minuta.
Za sos:
Zagrejte maslac i propržite brašno. Polako dodajte sveže mleko, neprestano mešajući da se ne pojave grudvice. Dodajte so.
Sos kuvajte otprilike 5 minuta i skinite ga sa ringle.
Sarmice zalijte belim sosom pre serviranja. Po želji možete da ih pospete peršunom.
Sarmice sa pekinškim kupusom i belim sosom okupljaju skoro sve za porodičnom trpezom.
Prijatno!