Način pripreme
Operite listove vinove loze. Nakon toga ih potopite u vruću vodu za minut-dva. Izvadite ih i ostavite da se ocede.
Za to vreme pripremite nadev. Očistite i naseckajte crni luk i šargarepu na veoma sitno. Malo ih prodinstajte na ulju. Kada omekšaju dodajte pirinač i malo vode. Kada pirinač nabubri, dodajte paradajz. Promešajte. Posolite i na kraju dodajte ostale začine.
Uzimajte po jedan list vinove loze i u njega stavljajte punjenje. Umotajte u rolnicu. Sarmice ređajte u šerpu, koju ste premazali uljem i na dno postavili nekoliko listova vinove loze. Kada poređate sve sarmice, u šerpu sipajte oko 2 šolje vode i kuvajte na laganoj vatri.
Za preliv upržite brašno. Razredite ga sa oko pola šoljice vode. Mešajte da postane glatka kaša. Dodajte umućena jaja i kiselo mleko i kuvajte dok neprestano mešate. Kada dobijete željenu gustinu, sklonite sa vatre. Posolite po ukusu.
Sarmice serviramo prelivene sosom.