Način pripreme
Crni luk, beli luk i peršun sitno iseckajte za ćuftice. Dinstajte ih u tiganju na maslinovom ulju dok ne omekšaju, nemojte da ih previše pržite.
Dodati u mleveno meso, malo ocediti od masnoće.
Umutite jaja, dodajte ostale sastojke (prezle, mast, so i biber) i dobro promešajte.
Ostavite mleveno meso tako da odstoji dok pripremate vinski sos.
Za to isecite povrće na komade srednje veličine. Posle će biti pire, tako da nema potrebe da seckate sitno.
Zagrejte maslinovo ulje u šerpi i propržite luk, papriku, šargarepu i beli luk. Povremeno mešajte.
Posle 10-ak minuta sipajte paradajz, so i šećer. Kuvajte još 8-10 minuta.
Iskoristite ovo vreme da oblikujete ćuftice (malo veće od oraha). Uvaljajte ih u brašno i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje.
Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite 10 minuta ili dok ne porumene, a zatim okrenite još 10 minuta ili dok ne porumene.
U isto vreme pazite na svoj vinski sos. Nakon što se paradajz isprži, prelijte vinom i mešajte na jakoj vatri oko 2 minuta.
Sipajte vodu i kuvajte 15 minuta sa zatvorenim poklopcem. Proverite količinu soli i dodajte još ako je potrebno.
Pasirajte dok se glatki sos, a možete razblažiti sos sa još vode ako je potrebno.
Gotove teleće ćuftice izvadite iz rerne bez isključivanja. Prebacite ih u odgovarajući dublji pleh i prelijte sosom.
Vratite u rernu na 6-8 minuta.
Poslužite teleće ćuftice u vinskom sosu posute svežim seckanim peršunom.
Prijatno!