Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Ćufte»Teleće ćuftice u vinskom sosu

Teleće ćuftice u vinskom sosu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k967
Teleće ćuftice u vinskom sosu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
18/03/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
4
"Teleće ćuftice u vinskom sosu - jedinstveno ukusne sa daškom Mediterana"

Potrebni sastojci

  • Za ćuftice
  • mlevena teletina - 600 g
  • luk - 150 g
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 2 grančice
  • svinjska mast - 20 g
  • maslinovo ulje - 30 ml
  • jaja - 2 komada
  • hlebne mrvice - 60 g
  • so - 1 kašičica
  • biber - 2 prstohvata
  • brašno - za uvaljivanje
  • Vinski sos
  • luk - 220 g
  • zelena paprika - 1 komad
  • beli luk - 3 čena
  • šargarepa - 1 komad, velika
  • crveno vino - 200 ml
  • paradajz - 150 g pire ili kockice
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje
  • šećer - 1 kašičica
  • voda - oko 400 ml
  • peršun - za posipanje jela
* merne jedinice

Način pripreme

Crni luk, beli luk i peršun sitno iseckajte za ćuftice. Dinstajte ih u tiganju na maslinovom ulju dok ne omekšaju, nemojte da ih previše pržite.

Dodati u mleveno meso, malo ocediti od masnoće.

Umutite jaja, dodajte ostale sastojke (prezle, mast, so i biber) i dobro promešajte.

Ostavite mleveno meso tako da odstoji dok pripremate vinski sos.

Za to isecite povrće na komade srednje veličine. Posle će biti pire, tako da nema potrebe da seckate sitno.

Zagrejte maslinovo ulje u šerpi i propržite luk, papriku, šargarepu i beli luk. Povremeno mešajte.

Posle 10-ak minuta sipajte paradajz, so i šećer. Kuvajte još 8-10 minuta.

Iskoristite ovo vreme da oblikujete ćuftice (malo veće od oraha). Uvaljajte ih u brašno i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje.

Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite 10 minuta ili dok ne porumene, a zatim okrenite još 10 minuta ili dok ne porumene.

U isto vreme pazite na svoj vinski sos. Nakon što se paradajz isprži, prelijte vinom i mešajte na jakoj vatri oko 2 minuta.

Sipajte vodu i kuvajte 15 minuta sa zatvorenim poklopcem. Proverite količinu soli i dodajte još ako je potrebno.

Pasirajte dok se glatki sos, a možete razblažiti sos sa još vode ako je potrebno.

Gotove teleće ćuftice izvadite iz rerne bez isključivanja. Prebacite ih u odgovarajući dublji pleh i prelijte sosom.

Vratite u rernu na 6-8 minuta.

Poslužite teleće ćuftice u vinskom sosu posute svežim seckanim peršunom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: