Način pripreme
Pile ima dva mišića u grudima: veliki i mali. Jedan se nalazi na vrhu i ima gušću strukturu. Drugi se nalazi ispod, čvrsto se drži za kost i ima delikatnu i meku teksturu. Donji deo se zove mali file ili pileći biftek. Ovaj deo filea je blažeg i bogatijeg ukusa.
Upravo od ova dva mala fileta pripremila sam zapečeno jelo od krompira sa fileom i pečurkama ili laganu verziju pastirske pite.
Luk iseći na tanka rebarca i propržiti do zlatne boje u tiganju na srednjoj vatri, pa dodati šargarepu narendanu na sitno.
Pokrijte poklopcem i ostavite da se kuva zajedno sa lukom nekoliko minuta.
Filee isecite veoma sitno i dodajte ih u luk i šargarepu.
Smanjite vatru i ostavite da se krčka deset minuta.
U međuvremenu isecite pečurke na tanke kriške i dodajte ih u tiganj.
Posolite po ukusu i dodajte prstohvat bibera.
Pustite da se krčka dok pečurke ne omekšaju, pa dodajte pavlaku. Ostavite da se kuva još 5-6 minuta i sklonite sa ringle.
Kuvani krompir izgnječite dok je još topao.
Dodajte maslac, so po ukusu, kurkumu, mirođiju i jaja – dva belanca i jedno žumance.
Dobro promešajte dok se ne dobije glatki pire.
U manji pleh (moj je 22x22) sipajte fil od mesa i pečuraka. Poravnajte i sipajte krompir pire na vrh. Ponovo poravnajte.
Premazati žumancem i ubaciti jelo da se peče u rerni na 200 stepeni oko 30-35 minuta.
Vrh zapečenog jela treba da bude primetno potamneo.
Ostavite gotovo zapečeno jelo od krompira da se malo ohladi i poslužite.
Po želji pospite peršunom i sitno seckanim mladim lukom.
Prijatno uz moje zapečeno jelo od krompira sa fileom i pečurkama!