Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Zapečena jela»Zapečeno jelo od krompira sa fileom i pečurkama

Zapečeno jelo od krompira sa fileom i pečurkama

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Šegrt
8826167
Zapečeno jelo od krompira sa fileom i pečurkama3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Sa dva mala filea pripremila sam zapečeno jelo od krompira sa fileom i pečurkama ili laganu verziju pastirske pite"

Potrebni sastojci

  • pileće grudi - 2 mala filea
  • pečurke - 250 g
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • pavlaka za kuvanje - 100 ml
  • ulje - 30 ml za prženje
  • so
  • biber - po ukusu
  • Za pire
  • kuvani krompir - 4 komada
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 50 g
  • kurkuma - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • mirođija - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Pile ima dva mišića u grudima: veliki i mali. Jedan se nalazi na vrhu i ima gušću strukturu. Drugi se nalazi ispod, čvrsto se drži za kost i ima delikatnu i meku teksturu. Donji deo se zove mali file ili pileći biftek. Ovaj deo filea je blažeg i bogatijeg ukusa.

Upravo od ova dva mala fileta pripremila sam zapečeno jelo od krompira sa fileom i pečurkama ili laganu verziju pastirske pite.

Luk iseći na tanka rebarca i propržiti do zlatne boje u tiganju na srednjoj vatri, pa dodati šargarepu narendanu na sitno.

Pokrijte poklopcem i ostavite da se kuva zajedno sa lukom nekoliko minuta.

Filee isecite veoma sitno i dodajte ih u luk i šargarepu.

Smanjite vatru i ostavite da se krčka deset minuta.

U međuvremenu isecite pečurke na tanke kriške i dodajte ih u tiganj.

Posolite po ukusu i dodajte prstohvat bibera.

Pustite da se krčka dok pečurke ne omekšaju, pa dodajte pavlaku. Ostavite da se kuva još 5-6 minuta i sklonite sa ringle.

Kuvani krompir izgnječite dok je još topao.

Dodajte maslac, so po ukusu, kurkumu, mirođiju i jaja – dva belanca i jedno žumance.

Dobro promešajte dok se ne dobije glatki pire.

U manji pleh (moj je 22x22) sipajte fil od mesa i pečuraka. Poravnajte i sipajte krompir pire na vrh. Ponovo poravnajte.

Premazati žumancem i ubaciti jelo da se peče u rerni na 200 stepeni oko 30-35 minuta.

Vrh zapečenog jela treba da bude primetno potamneo.

Ostavite gotovo zapečeno jelo od krompira da se malo ohladi i poslužite.

Po želji pospite peršunom i sitno seckanim mladim lukom.

Prijatno uz moje zapečeno jelo od krompira sa fileom i pečurkama!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: