Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Mekana kao pamuk maslenica sa sirom i kačkavaljem

Mekana kao pamuk maslenica sa sirom i kačkavaljem

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Mekana kao pamuk maslenica sa sirom i kačkavaljem2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Raskošna maslenica sa sirom i kačkavaljem za Bele poklade, vazdušasta i mekana kao pamuk!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • toplo mleko - 400 ml
  • kvasac - 9 g, suvi ili 30 g svežeg
  • šećer - 1 supena kašika, s vrha
  • so - 1 ravna kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • ulje - 80 ml
  • maslac - 50 g, mek, za testo
  • jabukovo sirće - 1 supena kašika
  • brašno - 600 g + 120 g za dodatno mešenje
  • maslac - 100 g, istopljen, za premazivanje
  • kačkavalj - 100 g, izrendan
  • sir - 200 g, izrendan
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte veliki deo brašna i dodajte so u nju, izmešajte.

Posebno prosejte manji deo brašna, ostavite sa strane.

U posudu u kojoj ćete mesiti razbijte jaja i dodajte zagerejano sveže mleko, ulje, šećer, kvasac i prašak za pecivo, mešajte dok se ne dobije ujednačena smesa. Dodajte brašno sa solju i mešajte, dodajte sirće, mešajte i domesite testo sa malim delom brašna.

Treba da dobijete meko i blago lepljivo testo. Dodajte meki maslac i ponovo mesite dok se maslac ne usvoji i dok se ne dobije homogenizovana smesa.

Testo za maslenicu pokrijte streč folijom i čistom krpom, ostavite na toplom na sat vremena da udvostruči svoju zapreminu.

Na blago nabrašnjenoj radnoj površini razvijte testo u tanku pravougaonu koru. Koru obilno namažite istopljenim maslacem i pospite prethodno pomešanim kačkavaljem i sirom.

Savijte koru na tri dela iz pravca širokog dela pravougaonog lista. Prvo, jedan kraj ka sredini, a zatim drugi kraj ka sredini, pokrivajući prvi kraj. Namažite tako savijeno testo sa maslacem i dugačku traku testa savijte na dva dela. Testo pokrijte na 30 minuta čistom krpom, da odmori.

Nožem isecite testo na trake po 2 cm širine. Svaku traku uvlačite i ređajte penjurliju u podmazanu tepsiju, u oblik puža, u krug počinjući od sredine tepsije.

Oblikovanu mlaćeniu namažite ostalim maslacem i ostavite na pola sata da nadođe.

Žumance pomešajte sa svežim mlekom i umutite viljuškom, namažite mlaćenicu i stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok se ne dobije zlatkasta braon boja i dok ne bude gotovo.

Raskošna maslenica sa sirom i kačkavaljem za Bele poklade, vazdušasta i mekana kao pamuk!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: