Način pripreme
U duboku posudu sipamo sveže mleko i vodu. Dodajemo suvi kvasac i mešamo dok se kvasac u potpunosti ne istopi.
Prosejemo brašno i počinjemo postepeno da ga dodajemo u posudu. Dodajemo i so.
Prvo mešamo drvenom kašikom ili silikonskom špatulom, dok je moguće, nakon čega počinjemo da mesimo rukama na kuhinjskoj površini koju smo posuli brašnom.
Kada testo postane meko i elastično, stavljamo gau duboku nauljenu posudu. Posudu pokrivamo poklopcem ili streč folijom i ostavljamo je na toplom mestu dok testo ne udvostruči svoju zapreminu. Ovo oduzima otprilike 50 minuta.
Za to vreme istopimo maslac i u njega dodajemo ulje.
Izdrobimo sir rukama ili viljuškom.
Kada testo nadođe prebacujemo ga na sto. Podelimo ga na 3 jednaka dela koja oblikujemo u lopte.
U plitak tanjir sipamo brašno i stavljamo oblikovane lopte. Pokrivamo ih krpom i ostavljamo da se opuste na otprilike 10 minuta.
Sto posipamo brašnom i svaku koru razvijamo u krup prečnika 45-47 cm. Gotove okrugle kore stavljamo negde dok ne oblikujemo sam burek.
Stavljamo jednu koru za burek na sto i obilno je premazujemo smesom od maslaca, nakon čega posipamo1/3 sira.
Sada treba da oblikujemo nešto poput paketa na sledeći način:
Hvatamo donji kraj i presavijamo ga po sredini i premazujemo presavijeni deo istopljenim maslacem. Isto radimo i sa suprotenom stranom. Presavijamo do sredine i odozgo mažemo maslacem.
Hvatamo rkajeve sa leve strane i takođe presavijamo do sredine - mažemo maslacem. Hvatamo krajeve sa desne strane i radimo isto i mažemo maslacem. Na kraju presavijamo u sredinu s leva na desno ili obrnuto i dobija se paket koji obilno premazujemo smesom od maslaca i stavljamo ga privremeno u tanjir.
Uzimamo drugu koru i raširimo je po stolu. Obilno mažemo maslacem i posipamo polovinom ostalog sira. Na nju stavljamo treću koru koju takođe premazujemo maslacem i posipamo ostalim sirom.
U centar kruga stavljamo paket koji smo napravili od prve kore. Zatim ponavljamo iste aktivnosti, presavijamo krajeve jedne kore sa donje i sa gornje strane i mažemo maslacem. Sa leve i desne strane i ponovo mažemo maslacem. Ponavljamo i sa najdonjom korom.
Na kraju dobijeni veliki paket obilno premazujemo maslacem, okrenemo ga i pažljivo stavljamo pitu sa sirom u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Testo pokrivamo krpom i ostavljamo ga na toplom dok ne nadođe na otpriliek 40 minuta.
Premazujemo žumancem. Pre nego što stavimo burek da se peče, ostavljamo žmance malo da se osuši na otprilike desetak minuta.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 190-200 stepeni na 25-30 minuta.
Vi se prilagođavate svojoj rerni. Burek treba da dobije zlatkasto braon boju.
Nakon što izvadite ispečeni bosanski burek sa sirom iz rerne, pokrijte ga krpom na 10-15 minuta.
Prijatno!