Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Posni hlebovi sa maslinama i bugarskim lukom (samardala)

Posni hlebovi sa maslinama i bugarskim lukom (samardala)

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Posni hlebovi sa maslinama i bugarskim lukom (samardala)
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 16
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Ovi posni hlebovi sa maslinama i samardalom odlični su ne samo za Veliki post, već i u bilo koje drugo doba godine."

Potrebni sastojci

  • brašno - 4 1/2 šolje
  • voda - 350 ml
  • kvasac - 20 g sveži (1/2 kocke) ili 7 g suvog
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 5 kašika
  • masline - 100 g bez koštica
  • ZA PREMAZIVANJE
  • bugarski luk (samardala) - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

strongOvi posni hlebovi sa maslinama i samardalom odlični su ne samo za Veliki post, već i u bilo koje drugo doba godine.

Rastvorite kvasac i šećer u vodi zagrejanoj na telesnoj temperaturi. Ostavite 10 minuta da se aktivira kvasac.

Prosejati brašno i dodati mu so, promešati i formirati udubljenje u koji sipati smesu kvasca i ulja.

Umesiti meko testo, a na kraju mešenja dodati masline prethodno isečene na sitno.

Stavite testo u posudu, pokrijte krpom ili folijom i ostavite da naraste dok se ne udvostruči.

Zatim testo podelite na 8-10 delova, u zavisnosti od veličine, i oblikujte ih u kuglice. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se ponovo dižu 20 minuta.

Posne hlebove možete oblikovati na drugi način, kao što sam ja uradila.

Svaku lopticu testa sam razvila u tanku elipsu i napravila dijagonalne rezove rezačem za picu. Onda sam umotala u rolnu pa u puž.

Nakon što su hlebovi sa maslinama narasli, premažite ih mešavinom ulja i kašikom samardale i stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30-35 minuta, dok se ne ispeku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: