Način pripreme
strongOvi posni hlebovi sa maslinama i samardalom odlični su ne samo za Veliki post, već i u bilo koje drugo doba godine.
Rastvorite kvasac i šećer u vodi zagrejanoj na telesnoj temperaturi. Ostavite 10 minuta da se aktivira kvasac.
Prosejati brašno i dodati mu so, promešati i formirati udubljenje u koji sipati smesu kvasca i ulja.
Umesiti meko testo, a na kraju mešenja dodati masline prethodno isečene na sitno.
Stavite testo u posudu, pokrijte krpom ili folijom i ostavite da naraste dok se ne udvostruči.
Zatim testo podelite na 8-10 delova, u zavisnosti od veličine, i oblikujte ih u kuglice. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se ponovo dižu 20 minuta.
Posne hlebove možete oblikovati na drugi način, kao što sam ja uradila.
Svaku lopticu testa sam razvila u tanku elipsu i napravila dijagonalne rezove rezačem za picu. Onda sam umotala u rolnu pa u puž.
Nakon što su hlebovi sa maslinama narasli, premažite ih mešavinom ulja i kašikom samardale i stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30-35 minuta, dok se ne ispeku.