Način pripreme
Pomešajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli.
Dodajte 70 g hladnog maslaca isečenog na kockice i trljajte rukama dok ne postane mrvičasta struktura.
Dodajte žumance i 1 kašiku kisele pavlake i skupite testo u lopticu.
Razvijte testo oklagijom, stavite u kalup prečnika 20-22 cm i čuvajte u frižideru.
U šerpi sa debelim dnom pomešajte šećer sa vodom i stavite na srednju vatru.
Kuvajte, ne mešajući, oko 15-20 minuta, dok se šećer ne istopi i ne dobije zlatnu boju.
Za to vreme zagrejte 100 g slatke pavlake.
Sklonite šerpu sa ringle, dodajte 60 g maslaca i promešajte.
Zatim sipajte zagrejanu pavlaku i mešajte dok se ne dobije jednolična glatka konzistencija.
Procedite karamel, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Zagrejte rernu na 190 stepeni, izvadite testo iz frižidera, pecite oko 20 minuta dok ne porumeni i ostavite da se ohladi.
Pečenu podlogu za kolač prelijte karamelom, prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider preko noći.
Prepolovite banane po dužini i poređajte po vrhu.
Umutiti 200 g hladne slatke pavlake.
Rasporedite 2-3 kašike preko banana.
Preostali krem prebacite u kesu i ukrasite pitu sa bananama na vrhu.
Gotovu Banoffee pitu pospite kakaom i ostavite u frižideru nekoliko sati.
Klasična Banoffee pita je veoma ukusna.