Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Klasična Banoffee pita

Klasična Banoffee pita

JuliyaJuliya
Pomoćnik kuvara
5081692k
Klasična Banoffee pita
Fotografije: Juliya
5 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Klasična Banoffee pita je veoma ukusna."

Potrebni sastojci

  • brašno - 130 g
  • šećer u prahu - 40 g
  • so - prstohvat
  • kravlji maslac - 70 g + 60 g
  • žumance - 1 komad
  • kisela pavlaka - 1 kašika
  • šećer - 200 g
  • voda - 50 ml
  • slatka pavlaka - 100 g + 200 g
  • banane - 2 komada
  • kakao - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli.

Dodajte 70 g hladnog maslaca isečenog na kockice i trljajte rukama dok ne postane mrvičasta struktura.

Dodajte žumance i 1 kašiku kisele pavlake i skupite testo u lopticu.

Razvijte testo oklagijom, stavite u kalup prečnika 20-22 cm i čuvajte u frižideru.

U šerpi sa debelim dnom pomešajte šećer sa vodom i stavite na srednju vatru.

Kuvajte, ne mešajući, oko 15-20 minuta, dok se šećer ne istopi i ne dobije zlatnu boju.

Za to vreme zagrejte 100 g slatke pavlake.

Sklonite šerpu sa ringle, dodajte 60 g maslaca i promešajte.

Zatim sipajte zagrejanu pavlaku i mešajte dok se ne dobije jednolična glatka konzistencija.

Procedite karamel, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Zagrejte rernu na 190 stepeni, izvadite testo iz frižidera, pecite oko 20 minuta dok ne porumeni i ostavite da se ohladi.

Pečenu podlogu za kolač prelijte karamelom, prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider preko noći.

Prepolovite banane po dužini i poređajte po vrhu.

Umutiti 200 g hladne slatke pavlake.

Rasporedite 2-3 kašike preko banana.

Preostali krem prebacite u kesu i ukrasite pitu sa bananama na vrhu.

Gotovu Banoffee pitu pospite kakaom i ostavite u frižideru nekoliko sati.

Klasična Banoffee pita je veoma ukusna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: