Način pripreme
Zagrejte maslinovo ulje (ili ulje) u velikom tiganju ili loncu na srednje jakoj vatri.
Začinite pileće batake solju i biberom. Stavite batake u tiganj i pržite do zlatne boje sa svih strana (oko 5-7 minuta po strani).
Izvadite ih i ostavite na stranu. U isti tiganj dodajte seckani crni luk i pržite dok ne omekša.
Dodajte beli luk i pržite još 1 minut. Dodajte seckanu papriku, oljuštene i seckane pečurke i šargarepu i kuvajte oko 5 minuta dok ne omekšaju.
Dodajte pirinač u tiganj sa povrćem i dobro promešajte da pirinač bude premazan uljem i da lagano porumeni.
Začinite slatkom alevom paprikom i kurkumom (ako je koristite). Sipajte vodu u tiganj i dobro promešajte. Vratite pileće batake u tiganj, ređajući ih na pirinač.
Smanjite vatru na nisku, pokrijte tiganj poklopcem i ostavite da se kuva oko 20-25 minuta, dok se pirinač potpuno ne skuva i ne upije tečnost.
Isključite vatru i ostavite piletinu i pirinač da odstoje 5-10 minuta pre serviranja.
Pileće batake sa pirinčem i pečurkama u tiganju pospite svežim peršunom pre serviranja.