Način pripreme
Mnogo puta sam govorila da volim recepte koji se brzo spremaju i budu ukusni. Za uskršnji kolač sam takođe koristila takav recept. I verujte, do sada me nikada nije izdao.
Kako pravim jednostavan i odličan uskršnji kolač?
U duboku posudu sipam obe vrste brašna, ne preosejavam g, dodajem šećer, vanilu i druge suve arome i kašikom počinjem da mešam ovu suvu smesu, okrećem više puta kašikom i tako ubacujem vazduh u brašno.
Zatim unutra razbijem dva jaja, dodajem limunov sok. Zagrejem sveže mleko i u njemu izmrvim kvasac, mešam da se istopi, sipam ga u smesu, bez aktiviranja kvasca.
Dodajem i mast, počinjem da mešam sastojke ponovo kašikom, mešam energično, oblikujem testo u loptu. Meko je i sasvim blago se lepi. Ne dodaje se više brašna.
Uvijam providnom folijom i ostavljam da nadođe dok ne poveća svoju zapreminu. Zatim ga vadim iz posude i počinjem da dodajem ulje. Razvlačim i savijam, mesim.
Tako dok ne upije masnoća. Tri puta dok ne dodam ulje, udaram testo po 50 puta o radnu površinu, s tim što je to skroz jednostavno, samo podižem i spuštam testo.
Stavljam ga ponovo u posudu i uvijam folijom, ostavljam da nadođe, dok ne udvostruči zapreminu. Kada se to desi, vadim na radnu površinu i skroz nežno, bez mešenja delim ga na dva dela.
Vadim i uvijam, pri čemu jednom rukom vrtim fitilj na jednoj strani, a drugom rukom na drugoj strani. Zatim uplićem dva fitilja i uvijam.
Stavljam u tepsiju prečnika 24 cm na papir za pečenje i ostavljam uvijeno folijom da se malo podigne. Mažem jajetom, umućenim sa malo ulja, obilno posipam šećerom.
Stavljam u rernu bez ventilatora na 170 stepeni i pečem 45 minuta tako što uvijam aluminijumskom folijom kada odozgo dobije lepu boju.
10 minuta pred kraj pečenja skidam foliju. Da se dobije lepa zlatasta boja. Lično ja više volim dobro ispečenu koricu.
Ima i niti, koje su primetne i kad uskršnji kolač nije izlomljen.
Ovo je moj autorski recept za uskrišnji kolač. Bez mnogo mudrovanja i sa predivnim rezultatom za vašu uskršnju trpezu.