Način pripreme
Očistimo i operemo pile. Ocedimo od vode.
U posudici pomešamo univerzalni sos, soja sos, maslinovo ulje (ili ulje), sok od polovine limuna, crni biber, beli luk i naseckanih nekoliko iglica ruzmarina.
Dobijenom marinadom dobro premazujemo pile iznutra i spolja. Pažljivim pokretima lagano odvajamo kožu pilete od mesa, bez kidanja ili uklanjanja. Marinadu premazujemo i ispod kože. Stavljamo ostale cele grančice ruzmarina unutra u pile, kao i kriške limuna. Ostavljamo pile da se marinira pokriveno u frižideru na jednu noć ili na 24 sata.
Fiksiramo pile na grilu i puštamo ga da se peče otprilike sat vremena i dvadeset minuta uz periodično otvaranje i premazujemo ga marinadom.
Ukoliko nemate gril, rasecite pile kroz grudnu kost na dva dela i stavite na roštilj na žar.
Prvo pecite sa leđima okrenutim na roštilju otprilike 20-25 minuta ponovo premazujući marinadom, posle okrećete i pečete još 25 minuta tako što ponovo mažete otprilike 7-8 minuta.
Druga opcija je da je ispečete u rerni - onda stavite pile na rešetku na sredinu rerne, uključite rernu samo na gornji grejač (gril) i pecite otprilike 30 minuta, nakon čega okrenite pile na leđa i pecite još toliko.
U ovom slučaju preporučujemo da na dno stavite tepsiju sa malo krompira kako biste iskoristili odvojenu masnoću - em nećete umazati rernu, em ćete posle spremiti brz i ukusan prilog uz pečenu piletnu.
Pečenu piletinu servirajte sa svežom sezonskom salatom po vašem izboru.
Marinirano pile za gril je gotovo.
Ukoliko želite možete pripremiti i pečeno povrće uz vaše pile na roštilju.