bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Tikvice u Rerni»Punjene tikvice sa sosom Avgolemono

Punjene tikvice sa sosom Avgolemono

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
338402k59
Punjene tikvice sa sosom Avgolemono
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 8
23/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Jedinstvene punjene tikvice sa specijalnim sosom Avgolemono, koji doprinosi njihovom fantastičnom ukusu"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 1 kg
  • praziluk - 1 komad
  • smeđe pečurke - 250 g
  • mocarela - 200 g
  • pirinač - 1 šolja
  • nana - 3 stabljike, sveža
  • paškanat - 1 komad
  • biber
  • so
  • maslinovo ulje - Pomače
  • Za sos
  • jaja - 6 komada
  • brašno od jednozrne pšenice - 60 g
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvice dobro operite. Isecite svaku tikvicu na tri dela (koluta), uklanjajući krajeve.

Svaki deo izdubite kašičicom i poređajte ih u pleh u kojem će se peći.

Praziluk vrlo dobro očistite i operite.

Isecite ga na sitne komade i sipajte u tiganj.

Pečurke vrlo dobro operite i isecite na sitne komade. Dodajte ih praziluku.

Prelijte maslinovim uljem i dinstajte dok praziluk i pečurke potpuno ne omekšaju.

Paškanat operite, oljuštite i narendajte, pa ga dodajte u smesu.

Nanu očistite i operite. Sitno je iseckajte i dodajte smesi. Promešajte dobro.

Pirinač operite dok voda ne bude bistra i dodajte ga povrću.

Mešajte 3 minuta, dodajte biber i so, pa sklonite sa vatre. Ostavite da se hladi 20 minuta.

Tikvice napunite ovom smesom. Sipajte vodu do pola tikvica.

Pleh sa ukusnim punjenim tikvicama umotajte u foliju i pecite 60 minuta na 180 stepeni.

Odvojite žumance za sos Avgolemono. Iscedite limun i dodajte ga jajima.

Dodajte brašno. Izmutite vrlo dobro žicom.

Nakon što su tikvice pečene, sos od žumanaca pažljivo i kontinuirano razblažite toplim sosom iz pleha, a zatim sipajte sve natrag u pleh.

Na svaku tikvicu stavite po parče mocarele.

Punjene tikvice sa Avgolemono sosom pecite još 10 minuta na 180 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: