Način pripreme
Tikvice dobro operite. Isecite svaku tikvicu na tri dela (koluta), uklanjajući krajeve.
Svaki deo izdubite kašičicom i poređajte ih u pleh u kojem će se peći.
Praziluk vrlo dobro očistite i operite.
Isecite ga na sitne komade i sipajte u tiganj.
Pečurke vrlo dobro operite i isecite na sitne komade. Dodajte ih praziluku.
Prelijte maslinovim uljem i dinstajte dok praziluk i pečurke potpuno ne omekšaju.
Paškanat operite, oljuštite i narendajte, pa ga dodajte u smesu.
Nanu očistite i operite. Sitno je iseckajte i dodajte smesi. Promešajte dobro.
Pirinač operite dok voda ne bude bistra i dodajte ga povrću.
Mešajte 3 minuta, dodajte biber i so, pa sklonite sa vatre. Ostavite da se hladi 20 minuta.
Tikvice napunite ovom smesom. Sipajte vodu do pola tikvica.
Pleh sa ukusnim punjenim tikvicama umotajte u foliju i pecite 60 minuta na 180 stepeni.
Odvojite žumance za sos Avgolemono. Iscedite limun i dodajte ga jajima.
Dodajte brašno. Izmutite vrlo dobro žicom.
Nakon što su tikvice pečene, sos od žumanaca pažljivo i kontinuirano razblažite toplim sosom iz pleha, a zatim sipajte sve natrag u pleh.
Na svaku tikvicu stavite po parče mocarele.
Punjene tikvice sa Avgolemono sosom pecite još 10 minuta na 180 stepeni.