Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Musaka sa patlidžanima, paradajzom i pirinčem

Musaka sa patlidžanima, paradajzom i pirinčem

ZoriZori
Guru
7592605k293
Musaka sa patlidžanima, paradajzom i pirinčem1 / 2
05/07/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Veoma prijatna musaka bogatog ukusa, koja ni po čemu ne odstupa od našeg klasičnog recepta za musaku"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 800 g
  • luk - 2 velike glavice
  • paradajz - 300 g, oljušten i narendan
  • paradajz - 3 komada, oljušten i isečen na kolutove
  • ulje - 100 ml
  • pirinač - 80 g
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 200 ml
  • brašno - 40 g
  • peršun - 1/2 veze, sitno iseckan
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite patlidžane po dužini na kriške. Obilno se posole i posle 30 minuta ocede istiskivanjem gorke vode.

Proprže se i na istoj masnoći se dinsta krupno iseckani crni luk do zlatne boje.

Dodati očišćen i oprani pirinač, oljušten i krupno rendan paradajz i malo vode i ostaviti da se kuva dok pirinač ne nabubri.

U tepsiju malo premazanu uljem na dno poređajte prvo polovinu oljuštenog i isečenog paradajza, odozgo rasporedite polovinu prženog patlidžana, pospite sitno seckanim peršunom, preko njega rasporedite smesu od pirinča i na kraju pokrijte ostatkom prženog patlidžana.

Po vrhu poređajte preostalu polovinu oljuštenog paradajza, isečenog na kolutove.

Musaka se peče oko 30 minuta u dobro zagrejanoj rerni na 220 stepeni, na srednjoj rešetki i ventilatorom.

Zatim se izvadi i prelije smesom pripremljenom od umućenog brašna, soli po ukusu, svežeg mleka i jaja.

Vraća se u rernu još 10-15 minuta dok ne dobije lepu koricu.

Može se poslužiti i topla i ohlađena.

Musaka sa patlidžanom, paradajzom i pirinčem je veoma ukusna.

Veoma prijatna musaka bogatog ukusa, koja ni po čemu nije inferiorna našem klasičnom receptu za musaku!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: