Način pripreme
Isecite patlidžane po dužini na kriške. Obilno se posole i posle 30 minuta ocede istiskivanjem gorke vode.
Proprže se i na istoj masnoći se dinsta krupno iseckani crni luk do zlatne boje.
Dodati očišćen i oprani pirinač, oljušten i krupno rendan paradajz i malo vode i ostaviti da se kuva dok pirinač ne nabubri.
U tepsiju malo premazanu uljem na dno poređajte prvo polovinu oljuštenog i isečenog paradajza, odozgo rasporedite polovinu prženog patlidžana, pospite sitno seckanim peršunom, preko njega rasporedite smesu od pirinča i na kraju pokrijte ostatkom prženog patlidžana.
Po vrhu poređajte preostalu polovinu oljuštenog paradajza, isečenog na kolutove.
Musaka se peče oko 30 minuta u dobro zagrejanoj rerni na 220 stepeni, na srednjoj rešetki i ventilatorom.
Zatim se izvadi i prelije smesom pripremljenom od umućenog brašna, soli po ukusu, svežeg mleka i jaja.
Vraća se u rernu još 10-15 minuta dok ne dobije lepu koricu.
Može se poslužiti i topla i ohlađena.
Musaka sa patlidžanom, paradajzom i pirinčem je veoma ukusna.
Veoma prijatna musaka bogatog ukusa, koja ni po čemu nije inferiorna našem klasičnom receptu za musaku!