Način pripreme
Uzmite najveći tiganj koji imate ili specijalni tiganj za paelju, ako ga imate. Biće vam potreban i poklopac.
Dodajte maslinovo ulje i ugrejte na umerenoj temperaturi i pržite škampe dok ne dobiju zlatnu. Posolite i pobiberite i prebacite u durug posudu.
U isti tiganj dodajte još malo maslinovog ulja i pržite lu 5 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Dodajte beli luk, mešajte jedan minut, nakon toga dodajte krompir, paradajz, paprike i pečurke. Začinite solju i biberom, mešajte i kuvajte oko 5 minuta.
Sipajte vidno i mešajte minut, nakon toga dodajte pirinač, dobro promešajte još jedan minut, nakon toga sipajte grašak i bujon u kojem ste prethodno rastvorili šafran.
Pokrijte tiganj poklopcem i sačekajte da sve provri, dodajte školjke i škampe i ostavite jelo da se krčka oko 30 minuta dok pirinač ne upije tečnost.
Prelijte sokom od limuna, posipte sveže isečenim peršunom i dimljenom alevom paprikom.
Servirajte toplo!
Paelja sa krompirom je veoma ukusna!