Način pripreme
Očistimo, operemo i isečemo vrganje krupnije, ako ima sitnih ostavljamo cele.
Namažemo dno vatrostalne posude (sač, glineni pleh) maslinovim uljem, dodajemo pečurke i komade maslaca.
Prebacujemo u hladnu rernu i ugrevamo na 180 stepeni. Pečemo oko 25-30 minuta, mešamo drvenom kašikom jedan-dva puta.
Nekoliko minuta pre nego što izbacimo iz rerne posipamo pečurke sitno izmrvljenim začinima - majčina dušica, čubar i začini po ukusu - so, biber i kumin.
Serviramo pečurke u maslacu u velikom tanjiru, prelivene odvojenim sosom u plehu. Može se servirati uz prepečeni hleb.
Posipamo izgnječenim čenovima belog luka i ukrašavamo grančicama sveže mirođije.
Pečurke na manastirsi način su veoma ukusne!
Ako imate više pečuraka pri ruci, probajte recepte za pečurke u maslacu ili rižoto sa vrganjima.