Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Ćufte»Ćuftice frikase sa aromom sremuša

Ćuftice frikase sa aromom sremuša

PetyaPetya
Kuvar
5614279
Ćuftice frikase sa aromom sremuša2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Sa delikatnom aromom, koja miluje čula i obećava da će vas osvojiti ukusom - svakako probajte"

Potrebni sastojci

  • Za ćuftice
  • mleveno meso - 500 g
  • pirinač - 1 šoljica, polukuvan
  • jaja - 1 komad
  • biber - 1 prstohvat
  • so - po ukusu
  • sirće - 1 kašika, za njihovo oblikovanje
  • brašno - za valjanje ćuftica
  • Za frikase
  • ulje - 5 kašika
  • brašno - 1 - 2 kašike
  • hladna voda - 500 ml
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 200 g
  • sok od limna - od pola limuna
  • biber - 1 prstohvat
  • sremuš - 6 - 7 strukova
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi dobro pomešati mleveno meso sa pirinčem, jajetom i začinima i staviti u komoru da se malo stegne, radi lakšeg oblikovanja ćuftica.

U loncu zagrejte ulje i u njemu propržite brašno.

Uz neprekidno mešanje žicom, sipajte hladnu vodu. Posolite po ukusu, pospite biberom, ako koristite pikantinu za supu, vreme je da je dodate.

Ostavite da provri, mešajući nekoliko puta.

Za to vreme mleveno meso se izvadi iz komore i od njega se oblikuju ćuftice.

Bude lakše ako se ruke potope u vodu u koju smo stavili 1 kašiku sirćeta. Mogu se oblikovati i okrugle i blago izdužene, poput kraćih i debljih ćevapa.

Uvaljajte ih u brašno i lagano ubacite u sos koji ključa, prethodno smanjivši temperaturu ringle. Pustite ih da se lagano krčkaju oko 20 minuta ili dok ne budu potpuno skuvane.

Sklonite sa vatre, ostavite ćuftice da se malo ohlade i začinite hladnom zaprškom.

U posudi umutite jaje, kiselo mleko i sok od limuna. I postepeno dodavati kutlaču po kutlaču sosa od ćuftica dok se posuda ne napuni. Zatim, uz neprekidno mešanje, smesa se sipa u ćuftice.

Tako mi volimo, ako vam je kiselo, smanjite količinu ili soka od limuna ili kiselog mleka. Umesto celog jajeta možete staviti i samo žumance.

Prilikom serviranja, porcije se posipaju sitno seckanim divljim belim lukom (sremušem), koji ovom jelu daje jedinstvenu aromu!

Ako vam se sviđa recept, obavezno isprobajte naše recepte za frikase sa piletinom, ove sjajne ćuftice na čirpanski način ili ove raskošne ćuftice u sosu od paradajza.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: