Način pripreme
Stavite dobro opranu kinou sa tri šolje hladne vode u veliki lonac na jakoj vatri. Dovedite do ključanja.
Smanjite toplotu na nisku, kuvajte 15 minuta ili dok zrna ne omekšaju i tečnost se skoro upije.
Prebacite u veliku posudu i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu, zagrejte rernu na 180 stepeni sa ventilatorom. Pleh obložite papirom za pečenje, premažite ga kašikom ulja.
Stavite slatki krompir na pripremljeni pleh. Pecite 25 minuta. Pospite bademima.
Pecite još 5 minuta ili dok bademi ne porumene, a krompir ne omekša.
Operite boraniju. Stavite je u šerpu sa ključalom vodom i ostavite da se kuva 8-10 minuta dok ne omekša. Osvežite je pod hladnom vodom.
U veću posudu stavite isceđeni sok od limuna, sitno seckani mladi luk, kašiku meda i maslinovo ulje.
Dodajte slatki krompir, bademe, boraniju i kinou. Začinite solju i biberom.
Lagano promešajte salatu sa kinoom da se svi sastojci sjedine. Prebacite na tanjir za serviranje.
Pospite izmrvljenim belim sirom. Poslužite salatu od slatkog krompira, boranije i kinoe.
Za više kulinarske inspiracije, pogledajte ove ukusne salate sa boranijom ili glavna glavna jela sa slatkim krompirom.