Način pripreme
Riba se očisti i opere hladnom vodom i iseče na pola po dužini. Ako vam je pleh manji, uklonite glavu i rep (od njih možete napraviti ukusnu riblju čorbu). Pospite obilno solju, biberom, kimom i ostavite da odstoji najmanje sat vremena.
Paradajz i šargarepa se oljušte i sitno iseckaju, luk i beli luk se očiste i sitno iseckaju, pirinač se očisti, opere i ocedi od vode.
Na ulju u tiganju propržite luk, jedan čen belog luka, postepeno dodajte šargarepu i papriku. Meša se dok povrće ne omekša. Dodaje se pirinač. Meša se dok ne postane providan.
Sipa se paradajz zajedno sa sokom i kada sok ispari dodaje se 1, 5 šolja vode. Promeša se, dodaje se preostali beli luk i sačeka se da pirinač nabubri. Kada se ovo desi, cela smesa se začini solju i biberom po ukusu i sipa u nauljenu tepsiju.
Pospemo mirođijom i preko toga se dodaje riba, rasklopljenu ili u komadima (prema mogućnostima pleha). U nadevu pravimo i gnezdo da riba ne viri odozgo.
Po potrebi se dodaje još malo vode i riba se peče u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko 35 minuta.
Pečena riba sa pirinčem u rerni je spremna.
Pogledajte i kako da napravite skušu sa pirinčem i ukusnog šarana sa pirinčem.