Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pirinač u rerni»Pečena riba sa pirinčem u rerni

Pečena riba sa pirinčem u rerni

ZoriZori
Guru
8882835k
Pečena riba sa pirinčem u rerni3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Riba sa pirinčem i povrćem - eksplozija ukusa"

Potrebni sastojci

  • riba - oko 2 kg masnija (tolstolobik, šaran, itd. po želji)
  • luk - 2 glavice
  • šargarepa - 2 komada
  • paradajz - 3 - 4 komada
  • paprike - 2 komada, crvene
  • so - 2 kašike
  • pirinač - 1 šolja
  • beli luk - 2 čena
  • ulje - 3 kašike
  • mirođija - 1 kašika
  • biber
  • so
  • kumin
* merne jedinice

Način pripreme

Riba se očisti i opere hladnom vodom i iseče na pola po dužini. Ako vam je pleh manji, uklonite glavu i rep (od njih možete napraviti ukusnu riblju čorbu). Pospite obilno solju, biberom, kimom i ostavite da odstoji najmanje sat vremena.

Paradajz i šargarepa se oljušte i sitno iseckaju, luk i beli luk se očiste i sitno iseckaju, pirinač se očisti, opere i ocedi od vode.

Na ulju u tiganju propržite luk, jedan čen belog luka, postepeno dodajte šargarepu i papriku. Meša se dok povrće ne omekša. Dodaje se pirinač. Meša se dok ne postane providan.

Sipa se paradajz zajedno sa sokom i kada sok ispari dodaje se 1, 5 šolja vode. Promeša se, dodaje se preostali beli luk i sačeka se da pirinač nabubri. Kada se ovo desi, cela smesa se začini solju i biberom po ukusu i sipa u nauljenu tepsiju.

Pospemo mirođijom i preko toga se dodaje riba, rasklopljenu ili u komadima (prema mogućnostima pleha). U nadevu pravimo i gnezdo da riba ne viri odozgo.

Po potrebi se dodaje još malo vode i riba se peče u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko 35 minuta.

Pečena riba sa pirinčem u rerni je spremna.

Pogledajte i kako da napravite skušu sa pirinčem i ukusnog šarana sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: