Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Čokoladni kolač za rođendan

Čokoladni kolač za rođendan

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Čokoladni kolač za rođendan4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Nije bitno koja je prilika, čokoladni kolač je rado viđen gost na svakom stolu sa povodom ili bez njega"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • šećer - 2 šolje
  • brašno - 300 g
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • sok od pomorandže - 150 ml
  • biljno ulje - 150 ml
  • pomorandža - 1 komad, kora citrusa
  • vanila - 2 komada
  • kakao - 2 kašike, sa vrhom
  • orasi - 80 g
  • mlečna čokolada - 50 g u kapima
  • za ganaš
  • crna čokolada - 100 g
  • pavlaka - 100 ml, 30% masnoće
  • maslac - 1 kašičica, sa vrhom
  • šećer u prahu - 1 kašičica
  • esencija narandže - 2 - 3 kapi
* merne jedinice

Način pripreme

Žumanca umutimo do bele boje sa 2/3 šećera.

Postepeno i dosledno im dodajemo biljnu masnoću, sok od pomorandže i deo brašna, ne prestajući da mutimo.

Posebno umutimo belanca u sneg sa preostalom 1/3 šećera.

Smesu sa žumancima pomešamo sa mešavinom od belanaca, postepeno dodajemo i arome - vanilu i koru pomorandže.

Preostalo brašno prosejemo sa praškom za pecivo. Dodajemo ga u smesu za kolač, zajedno sa čokoladnim kapima.

Dobijenu smesu još jednom lagano promešmo.

Nauljimo kalup za torte i pospemo ga brašnom. Sipamo 1/2 mešavine za kolač u kalup.

Preostala polovina testa se pomeša sa prosejanim kakaom i fino mlevenim orasima. Sipamo ga u sredinu i kašikom promešamo u oblik puža.

Kolač se peče u ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 80 minuta ili dok ne bude gotov.

Svaka rerna peče drugačije, pa ga pratite tako što ćete drvenim štapićem proveriti spremnost testa.

Nakon pečenja, kolač se oslobađa iz kalupa i ostavlja da odstoji 30 minuta na rešetki.

Ganaš se priprema topljenjem čokolade na pari. Dodajemo mu pavlaku i maslac.

Čokoladni užitak začinimo kapljicama svežine citrusa narandže.

Malo ohlađenu smesu stavite u kesu sa tankim vrhom. Površinu ohlađenog čokoladnog kolača ukrašavamo talasastim linijama ili po vašem ukusu.

Aranžirala sam praznični kolač sa figuricama leptira - karakteristična prolećna tema - lakoća i vazdušastost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: