Pogača je ukusno jelo koje vezujemo za očuvanje porodične tradicije i običaja. Većina gurmana radije pravi pogaču kod kuće, nego što je kupuje.
U tu svrhu postoje različiti recepti za slanu, slatku ili voćnu pogaču. U svakom slučaju, međutim, pri pravljenju domaće pogače postoje važne specifičnosti koje treba da pratite kod kuće.
Jedna od njih se ispostavlja da je odgovarajuća temperatura pečenja, za koju postoje razne preporuke. Međutim, važno je da svoju pogaču pečete u prethodno zagrejanoj rerni na 160-170 stepeni.
Izbegavajte visoke temperature ako ne želite da dobijete loše pečenu pogaču. Drugi ništa manje značajan uslov je tepsija za pečenje pogače.
Ovo je u većini slučajeva obična tepsija, ali postoji nekoliko stvari o kojima biste trebali znati. Evo koje su to stvari i u kakvoj tepsiji se peče pogača?
- Tepsija treba da bude visoka. Ako želite mekanu i sočnu ppogaču, morate nabaviti dovoljno visoku tepsiju. Najoptimalnija dubina je oko 7-8 cm. Za prečnik tepsije, dobro je da bude najmanje 30 cm;
- Nelepljivi premaz. Inovacije u posuđu pružaju izuzetnu pogodnost. Jedan od njih je nelepljivi premaz. Najbolja opcija je da nabavite tepsiju koji ima ovo svojstvo. Tako ćete izbeći neprijatnost lepljenja za dno i uništavanja teksture testa;
- Odgovarajući materijal. Najbolja tepsija za pogaču je ona koja je napravljena od nerđajućeg čelika ili aluminijumskog premaza. To je najbezopasniji materijal i dobar izbor za takvu toplotnu obradu;
- Oblik tepsije. Najprikladniji oblik za tepsiju je okrugli. Pruža ogromnu pogodnost u pripremi, daje izgled jelu i nudi efikasnije pečenje pogača sa svih strana.
Stvorite više udobnosti kod kuće tako što ćete pripremiti domaće:
- pogača sa sodom;
- pogača za različite prilike.
Komentari