Kvasac je biološka namirnica bez koje hleb neće narasti. On predstavlja koncetrovanu masu kvasnih gljivica vrste Saccharomyces cerevisiae i masovno se koristi u prehrambenoj industriji. Rečeno prostim rečima, kvasne gljivice u kvascu se aktiviraju uz pomoć vode i šećera, a zatim se razmnožavaju i hrane, proizvode ugljen dioksid, formiraju mehuriće u testu i testo raste.
U prodavnicama se mogu pronaći dve vrste kvasca - sveži (živi) kvasac i suvi kvasac, a proces rada sa njima je veoma sličan. Suvi kvasac, koji se prodaje ukesicama, treba rastvoriti u maloj količini tople vode (ne vrele, jer će ona ubiti kvasne gljivice) i dodati malo šećera. Smesa treba da se dobro promeša. Nakon toga smesu treba ostaviti na toplom mestu (obavezan uslov da bi se kvasac aktivirao) i nakon 10-15 minuta kvasac će biti spreman za upotrebu i tada možete da iznenadite svoje najbljiže sa posnom slatkom pogačom.
Na isti način se radi i sa svežim kvascem, koji se prodaje u obliku kockica i čuva se u frižideru. Sveži kvasac ima relativno kratak rok trajanja, samo oko dve nedelje, a nakon tog perioda kvasne gljivice u njemu umiru i kvasac više nije za upotrebu.
Aktiviranje svežeg kvasca je isto kao i suvog. Rastvorite ga u toploj vodi (ne vreloj) i dodajte malo šećera, a možete i malo brašna po želji. Cilj je da se dobije smesa slična kaši, koja će nakon 20-30 minuta na toplom mestu da se aktivira i da na površini napravi mehuriće. To je pokazatelj da je aktiviranje kvasca uspešno i da možete da umesite pogaču ili da pripremite vazdušaste mekike za doručak.
Komentari