Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Sudžuk»Najukusniji sudžuk iz Gornje Orjahovice

Najukusniji sudžuk iz Gornje Orjahovice

MissaMissa
Pomoćnik kuvara
288158
Najukusniji sudžuk iz Gornje Orjahovice
Fotografije: Stanislava Armyanova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Ukupno
120 min.
"Znate da što je sudžuk ukusniji, to se brže pojede – a ovaj gornoorjahovski sudžuk nestaje bukvalno za nekoliko minuta ako ga ne sakrijemo na visoko mesto."

Potrebni sastojci

  • teletina - ili govedina
  • so - 20 g na 1 kg
  • biber - 2 g na 1 kg
  • aleva paprika - 1 g na 1 kg
  • čubar - 3 - 5 g na 1 kg
  • šećer - 1 g na 1 kg
  • creva - za sudžuk
* merne jedinice

Način pripreme

Meso se iseče na komade srednje veličine i posoli. Tako stoji oko 24 sata, a zatim se ocedi od izdvojene vode i samelje u mašini za mlevenje mesa. Umesto toga, može se koristiti i gotovo mleveno meso.

Pomešaju se začin i pospu se po raširenom mlevenom mesu. Dobro promešajte i ostavite nekoliko sati da meso upije aromu začina.

Creva su natopljena u vodi oko pola sata. Prilikom njihovog punjenja može se koristiti levak ili poseban uređaj. Kobasice treba da budu dugačke 30-40 cm. Čvrsto su vezane na oba kraja i oblikovane kao potkovica.

Sudžuk iz Gorne Orjahovice se naniže i okači na hladnom, prozračnom mestu da se osuši. Sušenje daje prve rezultate nakon 1 do 2 meseca. Sudžuci treba da se peglaju oklagijom kako bi se uklonio vazduh i dao im ravan oblik - jednom ili dva puta nedeljno. Još jedan trik za izbacivanje vazduha je bušenje creva čačkalicom.

Pogledajte i kako se suši sudžuk, koji začini se koriste u domaćem sudžuku, a obavezno isprobajte naše recepte za teleći sudžuk ili ovaj klasični domaći bahur.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: