Način pripreme
Za početak, oštrim nožem ostružite plemenitu buđ sa kore bri sira i kozjeg sira. Ne treba da sečete kore, samo istružite belu buđ.
Narendajte sireve i stavite ih u kaserolu zajedno sa pavlakom i topljenim sirom.
Zagrejte uz neprestano mešanje na ne više od 90 minuta kako bi se istopili bez da zagore.
Kada dobijete gladak krem, sklonite sa vatre i dodajte cele orašaste plodove bez da ih izdrobite. Stavite brusnice i dobro izmešajte.
Sipajte smesu u pravougaoni kalup za kolač dimenzija 90x9x6 obložen providnom folijom. Poslednji broj je visina koja nije bitna, jer je turon uvek visine otprilike 1 prst i po.
Izravnajte, ostavite da se ohladi i stavite u frižider da se stegne na minimum 2 sata.
Pre nego što poslužite, izvadite turon 15 minuta na sobnoj temperaturi, naseckajte na zalogaje i servirajte sa lepim vinom.
Turon je španska alva, koja se jede za božićne i novogodišnje praznike. Ona može da bude od badema, lešnika, kokosa, čokoladom sa različitim dodacim i ukusima, kao i sa različitim teksturama (od tvrdih i hrskavih do mekanih i nežnih). Raznovrsnost je ogromna i pre svega je reč i španskom desertu, ali ovde vam predstavljam jednu varijaciju Turona od Bri sira u slatko-slanoj varijanti. On je savršen za praznični aperitiv i sigurno će se dopasti ljubiteljima francuskih sireva!
Ako se i vama dopada španska kuhinja, obavezno probajte klasičnu špansku tortilju ili omiljeni španski flan.