Način pripreme
Prvo aktivirajte kvasac, tako što ga promešate sa šećerom, malo toplog mleka i brašnom. Pokrijte ga i ostavite na toplom.
Prosejte brašno i zamesite dobro elastično testo. Pokrijte ga i ostavite da naraste, treba da udvostruči svoj obim.
Razdelite testo na četiri jednaka dela i svaki razvijte u oblu koru.
Poređajte ih jednu na drugu dok svaku mažete maslacem, osim poslednje. Isecite na osam delova, gledajući u centar da bude veći, da napravite dekoraciju po svom izboru. Svako parče se okreće u jednom pravcu, a kraj se podvije na dole.
Nožićem napravite razreze po sredini, da dobijete cvetiće. Ostavite pogaču na toplom da naraste, nakon čega je namažite umućenim žumancem, pospite semenkama i pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 40 minuta.
Pogača za prazničnu trpezu je gotova.