Način pripreme
Za patišpanj koru odvajamo žumanca od belanaca.
Prvo mutimo žumanca sa 1/3 šećera. Treba da povećate zapreminu 2-3 puta i da se dobije svetla i vazdušasta smesa. Ostavljamo ih sa strane.
Počinjemo da mutimo belanca na niskim obrtajima. Kada se dobro pomešaju i pretvore u penu, povećavamo brzinu i stavljamo ostale 2/3 šećera u porcijama. Neprestano mutimo na visokom stepenu dok se njihova zapremina ne poveća za 6-7 puta i dobiju se čvrsti vrhovi. Za vreme mućenja možete staviti nekoliko kapljica limunovog soka kako bi postali stegnutiji (nije obavezno).
Postepeno počinjemo da prebacujemo belanca u žumanca, u porcijama i lagano mešamo dok se u potpunosti ne apsorbuju.
Dodajemo i brašno, ponovo u etapama i ponovo pažljivo mešamo da ne padne smesa.
Sipamo u plitku tepsiju, obloženu papirom za pečenje (ja sam iskoristila tepsiju rerne). Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni (koristim bez ventilatora), na desetak minuta, proveravala sam čačkalicom za zube.
Dok se peče, mutimo obe pavlake sa šećerom u prahu da se dobije gusta i stegnuta smesa.
Kada je gotovo, vadimo zajedno sa papirom iz tepsije i ostavljamo lagano da se ohladi. Posle odlepimo od papira i dok je još topla, mažemo je marmeladom od japanske jabuke i zatim polovinom pavlake. Uvijamo rolat od patišpanja i stežemo ga papirom (ja sam na papiru upakovala i streč folijom kako bi bilo stegnutije).
Stavljamo u frižider za večeru. Kada ga izvadimo i otpakujemo, ukrašavamo ostalim delom pavlake i pop želji šarenim šećernim kuglicama. Tako će naš praznični kolač izgledati još efektnije. Patišpanj rolat sa marmeladom i pavlakom je veoma ukusan.
Ako ga pravite po prvi put, pogledajte dragocene savete i cake za spremanje patišpanj rolata.