Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki rolat»Patišpanj rolat sa marmeladom i pavlakom

Patišpanj rolat sa marmeladom i pavlakom

Nikolina PanchevaNikolina Pancheva
Početnik
214
Patišpanj rolat sa marmeladom i pavlakom
Fotografije: Nikolina Pancheva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Patišpanj rolat sa marmeladom i pavlakom topi se direktno u ustima i ima božanstven ukus."

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada, veličina L
  • šećer - 150 g
  • brašno - 180 - 200 g, prosejano
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • kisela pavlaka - 400 ml
  • šećer u prahu - 100 - 120 grama
  • marmelada - 1 tegla (japanska jabuka)
* merne jedinice

Način pripreme

Za patišpanj koru odvajamo žumanca od belanaca.

Prvo mutimo žumanca sa 1/3 šećera. Treba da povećate zapreminu 2-3 puta i da se dobije svetla i vazdušasta smesa. Ostavljamo ih sa strane.

Počinjemo da mutimo belanca na niskim obrtajima. Kada se dobro pomešaju i pretvore u penu, povećavamo brzinu i stavljamo ostale 2/3 šećera u porcijama. Neprestano mutimo na visokom stepenu dok se njihova zapremina ne poveća za 6-7 puta i dobiju se čvrsti vrhovi. Za vreme mućenja možete staviti nekoliko kapljica limunovog soka kako bi postali stegnutiji (nije obavezno).

Postepeno počinjemo da prebacujemo belanca u žumanca, u porcijama i lagano mešamo dok se u potpunosti ne apsorbuju.

Dodajemo i brašno, ponovo u etapama i ponovo pažljivo mešamo da ne padne smesa.

Sipamo u plitku tepsiju, obloženu papirom za pečenje (ja sam iskoristila tepsiju rerne). Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni (koristim bez ventilatora), na desetak minuta, proveravala sam čačkalicom za zube.

Dok se peče, mutimo obe pavlake sa šećerom u prahu da se dobije gusta i stegnuta smesa.

Kada je gotovo, vadimo zajedno sa papirom iz tepsije i ostavljamo lagano da se ohladi. Posle odlepimo od papira i dok je još topla, mažemo je marmeladom od japanske jabuke i zatim polovinom pavlake. Uvijamo rolat od patišpanja i stežemo ga papirom (ja sam na papiru upakovala i streč folijom kako bi bilo stegnutije).

Stavljamo u frižider za večeru. Kada ga izvadimo i otpakujemo, ukrašavamo ostalim delom pavlake i pop želji šarenim šećernim kuglicama. Tako će naš praznični kolač izgledati još efektnije. Patišpanj rolat sa marmeladom i pavlakom je veoma ukusan.

Ako ga pravite po prvi put, pogledajte dragocene savete i cake za spremanje patišpanj rolata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: