Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Bogati Uskršnji kolači sa ratlukom i suvim kajsijama

Bogati Uskršnji kolači sa ratlukom i suvim kajsijama

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2604k
Bogati Uskršnji kolači sa ratlukom i suvim kajsijama
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
5
"Nema više dosadnih Uskršnjih kolača, želimo da budu vazdušasti, želimo da budu bogato ukrašeni, želimo ih kao ovaj Uskršnji kolač!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada (dva žumanca za premazivanje)
  • šećer - 300 g
  • sveže mleko - 350 ml
  • maslac - 100 g
  • ulje - 80 ml
  • kvasac - 1 kocka (42 g)
  • so - prstohvat
  • rakija - 1 kašika
  • kore limuna - 1 pakovanje
  • esencija - 1 ampula za uskršnji kolač
  • vanila - 2 komad
  • brašno - 1 kg
  • ratluk - 2 kutije
  • bademi - nasečeni
  • suve kajsije - 100 g
  • kore od pomorandže - 1/2 kutije
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivirajte kvasac sa 2 kašike šećera, šoljicom kafe mleka i 2 kašike brašna. Umutite jaja sa šećerom i preostalim mlekom, dodajte koricu limuna i esenciju.

Brašno prosejte, pospite prstohvatom soli, a maslac istopite da bude spreman za kasnije dodavanje.

Umesite meko testo, dodajući maslac i ulje u nekoliko porcija. Mesite testo, razvlačite ga i udarajte o radnu površinu - dok se sva masnoća potpuno ne upije.

Ostavite ga da naraste, pa na nauljenoj radnoj površini ili stolu podelite testo na loptice i svaku formirati u dugačak fitilj, malo razvući po dužini i dodati komadiće ratluka, seckanih suvih kajsija i kore pomorandže.

Sa fotografije ćete dobiti predstavu o tome kako tačno pritisnuti fitilje, lagano ih uvrnuti i isplesti. Stavite ih u nauljene kalupe ili obložene papirom za pečenje i ostavite da se narastu.

Naraslo testo premazati umućenim žumancetom, dodati komadiće ratluka i posuti šećerom i bademima. Uskršnje kolače pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni.

Takođe pogledajte kako se plete Uskršnji kolač i saznajte kako da čuvate svoj Uskršnji kolač.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: