Način pripreme
Aktivirajte kvasac sa 2 kašike šećera, šoljicom kafe mleka i 2 kašike brašna. Umutite jaja sa šećerom i preostalim mlekom, dodajte koricu limuna i esenciju.
Brašno prosejte, pospite prstohvatom soli, a maslac istopite da bude spreman za kasnije dodavanje.
Umesite meko testo, dodajući maslac i ulje u nekoliko porcija. Mesite testo, razvlačite ga i udarajte o radnu površinu - dok se sva masnoća potpuno ne upije.
Ostavite ga da naraste, pa na nauljenoj radnoj površini ili stolu podelite testo na loptice i svaku formirati u dugačak fitilj, malo razvući po dužini i dodati komadiće ratluka, seckanih suvih kajsija i kore pomorandže.
Sa fotografije ćete dobiti predstavu o tome kako tačno pritisnuti fitilje, lagano ih uvrnuti i isplesti. Stavite ih u nauljene kalupe ili obložene papirom za pečenje i ostavite da se narastu.
Naraslo testo premazati umućenim žumancetom, dodati komadiće ratluka i posuti šećerom i bademima. Uskršnje kolače pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni.
Takođe pogledajte kako se plete Uskršnji kolač i saznajte kako da čuvate svoj Uskršnji kolač.