Način pripreme
Za ovaj raskošni kolač koristimo celu pomorandžu, pa se preporučuje da citrusi budu organski ili prethodno dobro oprani. Takođe, kora i opne ne bi trebalo da budu previše debele.
Isecite pomorandžu na komade, uklonite samo semenke, ako ih ima. Sve ostalo blendirajte dok ne dobijete sitne komadiće, a ne kašu.
Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta. Postepeno dodajte maslinovo ulje, usitnjenu pomorandžu, mleko i vanilin šećer, neprestano mutite mikserom.
Na kraju u porcijama sipajte brašno prethodno dobro pomešano sa praškom za pecivo. Ako je brašno od spelte fino, može se bolje prosejati. Moje je od celog zrna i ima ljuspice, pa ne mogu da ga prosejem, samo dobro promešam da se prašak za pecivo ravnomerno rasporedi u njemu.
Glatkim pokretima lopatice ili žice mešajte dok ne dobijete glatku i homogenu smesu za kolač.
Polovinu sipajte u silikonski kalup za kolač, prethodno nauljen. Čokoladu izlomljenu na sitne komade rasporedite, pa prelijte preostalom smesom.
Pecite kolač od pomorandže u rerni prethodno ugrejanoj na 180 stepeni oko 40-45 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista.
Izvadite iz rerne, ostavite kolač da se ohladi u plehu oko 15 minuta, a zatim ga okrenite na rešetku i sačekajte da se potpuno ohladi.
Za lep finiš: na laganoj vatri istopite belu čokoladu sa pavlakom. Prelijte kolač ovim slatkim ukrasom i kada stegne možete ga seći i služiti.
Veoma aromatični i ukusni kolač sa pomorandžom, speltom i čokoladom!
Pogledajte i šta uzrokuje da kolač splasne, kao i kako da napravite savršenu smesu za kolač?