Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač sa pomorandžom, speltom i čokoladom

Kolač sa pomorandžom, speltom i čokoladom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k89317k
Kolač sa pomorandžom, speltom i čokoladom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Kolač sa pomorandžom, speltom i čokoladom je kolač sa klasom za specijalne prilike."

Potrebni sastojci

  • brašno od spelte - 250 g, inegralno
  • prašak za pecivo - 15 g
  • šećer - 250 g
  • pomarandža - 1 komad
  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 120 ml
  • vanilin šećer - 10 g
  • tamna čokolada - 100 g
  • maslinovo ulje - 120 ml (lagano, blago aromatično)
  • Za dekoraciju
  • bela čokolada - 40 g (za topljenje)
  • pavlaka - 2 kašike, slatka
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj raskošni kolač koristimo celu pomorandžu, pa se preporučuje da citrusi budu organski ili prethodno dobro oprani. Takođe, kora i opne ne bi trebalo da budu previše debele.

Isecite pomorandžu na komade, uklonite samo semenke, ako ih ima. Sve ostalo blendirajte dok ne dobijete sitne komadiće, a ne kašu.

Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta. Postepeno dodajte maslinovo ulje, usitnjenu pomorandžu, mleko i vanilin šećer, neprestano mutite mikserom.

Na kraju u porcijama sipajte brašno prethodno dobro pomešano sa praškom za pecivo. Ako je brašno od spelte fino, može se bolje prosejati. Moje je od celog zrna i ima ljuspice, pa ne mogu da ga prosejem, samo dobro promešam da se prašak za pecivo ravnomerno rasporedi u njemu.

Glatkim pokretima lopatice ili žice mešajte dok ne dobijete glatku i homogenu smesu za kolač.

Polovinu sipajte u silikonski kalup za kolač, prethodno nauljen. Čokoladu izlomljenu na sitne komade rasporedite, pa prelijte preostalom smesom.

Pecite kolač od pomorandže u rerni prethodno ugrejanoj na 180 stepeni oko 40-45 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista.

Izvadite iz rerne, ostavite kolač da se ohladi u plehu oko 15 minuta, a zatim ga okrenite na rešetku i sačekajte da se potpuno ohladi.

Za lep finiš: na laganoj vatri istopite belu čokoladu sa pavlakom. Prelijte kolač ovim slatkim ukrasom i kada stegne možete ga seći i služiti.

Veoma aromatični i ukusni kolač sa pomorandžom, speltom i čokoladom!

Pogledajte i šta uzrokuje da kolač splasne, kao i kako da napravite savršenu smesu za kolač?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: