Način pripreme
U toplo mleko se stavlja šećer i kvasac. Izmeša se i ostavlja se na 10 minuta da se kvasac aktivira.
Zatim se dodaje maslinovo ulje, prosejano brašno sa solju i mikserom se meša meko testo otprilike 5-10 minuta.
Posuda se pokriva i ostavlja se na 1-2 sata dok ne udvostruči zapreminu.
Tepsija rerne se oblaže papirom za pečenje. Testo se deli na lopte. Sirevi se rendaju na krupno rende.
Svaka lopta se razvlači dlanom i u nju se stavljaju sirevi. Uvija se i ređaju se u oblik jelke. Ostavlja se da nadođe na još otprilike 30 minuta.
Po želji lopte koje su za panj pospite susamom.
Pogača jelka se peče na 180 stepeni sa ventilatorom (bez prethodnog zagrevanja) na 25-30 minuta.
Kada je praznična pogača gotova, ostavljamo da se ohladi na rešetci.
Lopte se obilno premazuju pestom od bosiljka.
Pogača jelka sa pestom i sirevima je mekana, praznična i zavodljiva.
Obavezno probajte i naše božićne jelkice od keksića i klasičnu pogaču Sunce.