Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača Jelka za Novu Godinu

Pogača Jelka za Novu Godinu

ValeriaValeria
Šef kuhinje
256105685
Pogača Jelka za Novu Godinu4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Pogača Jelka za Novu Godinu jedinstvenog ukusa mocarele, mirođije i belog luka."

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 300 - 350 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • suvi kvasac - 5 g
  • sveže mleko - 150 ml, topla voda
  • jaja - 1 komad, malo
  • još
  • mocarela - otprilike 140 g, tvrda, kačkavalj
  • žumanca - 1 komad
  • ulje - 1 supena kašika
  • maslac - 50 g, istopljen
  • beli luk - 2 čena
  • mirođija - 1 supena kašika, naseckana
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se proseje 300 g brašna. U njega se dodaju kvasac, so i šećer. Jaje se muti i dodaje se zajedno sa mlekom. Mesi se meko testo tako što se prilikom mešenja dodaje još malo brašna.

Testo se ostavlja da nadođe na 30-40 minuta. Zatim se deli na 17 lopti. Svaka po 30 g. Svaka lopta se lagano razvlači rukama i unutra se stavlja komadić mocarele.

Zatim se krajevi sakupljaju i ponovo se pravi u loptu. Dok to radim mini pogačice su pokrivene krpom da se ne bi uhvatila korica.

Gotove loptice sa mocarelom se ostavljaju pokrivene krpom na 15 minuta. Stavlja se papir za pečenje u tepsiju i lagano se namaže maslacem. Zatim se loptice ređaju, odozgo se mažu smesom od žumanca i ulja. Ja sam oblikovala u jelkicu, ali možete ih poređati i u okruglu tepsiju.

Peku se u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180 stepeni otprilike 25-30 minuta.

Nakon toga se mažu istopljenim maslacem sa belim lukom i mirođijom.

Pogledajte još ukusnih ideja za Novu Godinu i recepte za pite sa srećkama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: